Ryba w białym, chrzanowym sosie*

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Nie mogłam się doczekac odpowiedzi od moich rosyjskich koleżanek, jak mam zrobic biały-chrzanowy sos do ryby, wymyśliłam własną ale za to bardzo smaczną wersję.

Ryba w białym, chrzanowym sosie

* 500 g filetów rybnych (ja miałam filety z soli)
* 200 ml śmietany kremówki )30%),
* 1,5 łyżki mąki,
* 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego
* sok z cytryny
* sól, pieprz, 1/2 - 1 łyżeczki cukru

* można posypac utartym żółtym serem ( wg gustu)

Filety posolic, popieprzyc i skropic sokiem z 1/2 cytryny. Odstawic na kilka minut.
Odsączone z nadmiaru wody filety, przełożyc do naczynia żaroodpornego, tak aby dno było zakryte. Wstawic na kilka minut (ok. 15) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie wymieszac śmietanę z mąką i chrzanem. Dodac sól, ok. 1/2 łyżeczki cukry i sok z 1/2 cytryny. Dobrze wszystko razem wymieszac, tak aby nie było grudek (mąka).
Powstałym sosem zalac rybę w naczyniu i zapiekac jeszcze ok. 30 minut.

Ja posypałam serem żółtym pod koniec zapiekania, ale ślubny stwierdził że jemu ten ser przeszkadza.

r3.JPG
 

Załączniki

  • r3.JPG
    r3.JPG
    109.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
O, to może być dobre! Mnie chyba raczej też ser żółty przeszkadzałby, no ale musiałabym spróbować, żeby wiedzieć na 100%. I pewnie spróbuję
icon_biggrin.gif

A ja sos chrzanowy robię tak, że masło z mąką rozpuszczam, bez zasmażania na rumiano, tylko aby się połączyło, zalewam niewielką ilością bulionu ( albo wody), dodaję chrzan, sól, ew. cukier do smaku i dopiero na koniec śmietanę (niekoniecznie słodką 30%). Soku cytrynowego już nie daję, bo chrzan ze słoika jest już dość kwaśny jak dla mnie.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Coś zeżarło mi odpowiedź i piszę drugi raz.
Też miałam zrobic taki sos jak piszesz, ale z uwagi na bardzo ograniczony czas, zrobiłam jak w przepisie. No i sprawdziło się. Śmietana fajnie zgęstniała w tym piekarniku.
Ja miałam jakieś takie mizerne cytryny i tego soku do sosu to nie za wiele udało mi się wycisnąc. Dodatek cukru równoważy kwaśnośc soku cytrynowego. Teraz to żałuję, że części użytego czarnego pieprzu nie zastąpiłam pieprzem cytrynowym.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja jakoś do białych sosów pieprzu czarnego z zasady nigdy nie używam, daję przeważnie biały.A do chrzanowego w ogóle żadnego. Korci mnie ta ryba, może na piątek zrobię. I to jest wtedy rosyjskie, jak z chrzanowym?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Tak mi podpowiedziały Rosjanki na cook-talk. Oni używają sporo chrzanu do wielu potraw. Napisały tylko biały sos z chrzanem i dlatego sama sobie pokombinowałam ten mój biały sos. Miał byc taki beszamelowaty, o którym Ty pisałaś, ale wyszedł taki inny.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Dzięki za info. Akurat mama przyjedzie do mnie w piątek to ją ugoszczę, mam nadzieję, że będzie smaczne.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
masz absolutną rację z tym pieprzem. Zawsze dodaję biały pieprz do tych beszamelowatych sosów. Dzisiaj z rozpędu , wzięłam pierwszy lepszy z półki i okazał się on być właśnie czarny.
kuehl.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
O, rybka w sosie chrzanowym jest pyszna! Mam przepis od babci, babcia robiła go na kursach gotowania, które prowadziła. Dawno go nie robiłam, ale chyba jest trochę inny niż ten, a też pyszny, musze wygrzebać przepis. Krystyno - zdjęcie bardzo apetyczne.
mniam.gif