- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Nie mogłam się doczekac odpowiedzi od moich rosyjskich koleżanek, jak mam zrobic biały-chrzanowy sos do ryby, wymyśliłam własną ale za to bardzo smaczną wersję.
Ryba w białym, chrzanowym sosie
* 500 g filetów rybnych (ja miałam filety z soli)
* 200 ml śmietany kremówki )30%),
* 1,5 łyżki mąki,
* 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego
* sok z cytryny
* sól, pieprz, 1/2 - 1 łyżeczki cukru
* można posypac utartym żółtym serem ( wg gustu)
Filety posolic, popieprzyc i skropic sokiem z 1/2 cytryny. Odstawic na kilka minut.
Odsączone z nadmiaru wody filety, przełożyc do naczynia żaroodpornego, tak aby dno było zakryte. Wstawic na kilka minut (ok. 15) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie wymieszac śmietanę z mąką i chrzanem. Dodac sól, ok. 1/2 łyżeczki cukry i sok z 1/2 cytryny. Dobrze wszystko razem wymieszac, tak aby nie było grudek (mąka).
Powstałym sosem zalac rybę w naczyniu i zapiekac jeszcze ok. 30 minut.
Ja posypałam serem żółtym pod koniec zapiekania, ale ślubny stwierdził że jemu ten ser przeszkadza.

Ryba w białym, chrzanowym sosie
* 500 g filetów rybnych (ja miałam filety z soli)
* 200 ml śmietany kremówki )30%),
* 1,5 łyżki mąki,
* 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego
* sok z cytryny
* sól, pieprz, 1/2 - 1 łyżeczki cukru
* można posypac utartym żółtym serem ( wg gustu)
Filety posolic, popieprzyc i skropic sokiem z 1/2 cytryny. Odstawic na kilka minut.
Odsączone z nadmiaru wody filety, przełożyc do naczynia żaroodpornego, tak aby dno było zakryte. Wstawic na kilka minut (ok. 15) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie wymieszac śmietanę z mąką i chrzanem. Dodac sól, ok. 1/2 łyżeczki cukry i sok z 1/2 cytryny. Dobrze wszystko razem wymieszac, tak aby nie było grudek (mąka).
Powstałym sosem zalac rybę w naczyniu i zapiekac jeszcze ok. 30 minut.
Ja posypałam serem żółtym pod koniec zapiekania, ale ślubny stwierdził że jemu ten ser przeszkadza.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: