Raki po rosyjsku*

pinos

Member
Kwi 28, 2006
49
0
0
Czyli coś z okazji dwóch tematycznych tygodni - w kuchni panny Marple i Festiwalu kuchni rosyjskiej.

* 250 g szyjek rakowych mrożonych,
* 1,5 szklanki (375 ml) śmietany,
* 0,5 szklanki (125 ml) wina,
* łyżka masła, sól, pieprz,
* kminek

Raki rozmrozić w zimnej wodzie. Śmietanę, wino, masło, sól i kminek zagotować w rondlu na małym gazie. Dodać raki, gotować około 20 minut, po czym wyłożyć na półmisek i zalać sosem.
raki.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Gdzie kupujesz szyjki rakowe? To smak mojego dzieciństwa. Raz w tygodniu przychodziła "baba" i przynosiła śmietanę, masło, a w sezonie żywe raki. Teraz mogę je zamówić tylko czasem w restauracji, gdzie są trzy rachityczne szyjki na talerz czegoś tam, nawet smaku nie poczuję. A przepis chętnie bym wykorzystała.