IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Babka Pośpieszna
imp_act
post 11 Mar 2009, 17:19
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.009
Dołączył: 11-May 07
Skąd: SZCZECIN
Użytkownik nr: 4.008



Tak ją kiedyś nazwałam, a dlaczego? Mówiąc w skrócie, zawsze była robiona w pośpiechu.
Przyznam się, że przepis przeleżał dość długo zapomniany, ale wszystkiemu winna jest klątwa „babkowa” jaka zawisła nade mną od jakiegoś czasu. Po ostatniej dyskusji w "Niebie" n.t. nieudanych wypieków postanowiłam sprawdzić jak się ma moja klątwa i okazało się, że odeszła sobie w nieskończoną otchłań, a kysz ty klątwo ! idź i nie wracaj już nigdy.
Swego czasu przepis ten był wielokrotnie wypróbowywany i zawsze z pozytywnym skutkiem, a ponieważ teraz zostałam już odczarowana, będę ją piekła częściej.

3 jajka
pół kostki margaryny
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl mleka
dowolny aromat


Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy całe jajka i dalej ucieramy. Po trochu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu wlewamy aromat i mleko, wszystko razem dobrze mieszamy – ja do mieszania używam miksera. Na dużą babkę należy porcję podwoić. Temp. 180 stopni, czas pieczenia ok. 1 godz.

Załączony plik  babkalatwa2.jpg ( 295.01K ) Suma pobrań: 0


Załączony plik  babkalatwa3a.jpg ( 167.56K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abbra
post 11 Mar 2009, 21:28
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 302
Dołączył: 9-March 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 8.082



Wygląda na to , że klątwa poszła precz ;)
Twoja babka wygląda na bardzo puszystą lecker.gif . Chętnie ściągnęłabym kawałeczek z tej deseczki ;D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imp_act
post 12 Mar 2009, 08:36
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.009
Dołączył: 11-May 07
Skąd: SZCZECIN
Użytkownik nr: 4.008



CYTAT(abbra @ 11 Mar 2009, 21:28 ) *
Wygląda na to , że klątwa poszła precz ;)
Twoja babka wygląda na bardzo puszystą lecker.gif . Chętnie ściągnęłabym kawałeczek z tej deseczki ;D

W końcu klątwa mnie opuściła, odpukam jeszcze w niemalowane icon_smile.gif Muszę teraz wygrzebać inne zapomniane przepisy na babki, w końcu jestem już odczarowana icon_smile.gif.
Babkę wczoraj pożarliśmy całą, tak sobie ściągaliśmy po kawałeczku z deski, aż została sama deska icon_lol.gif
Faktycznie jest puszysta, właściwie taka jak należy, bardzo prosty przepis na smaczną babkę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzia1975
post 12 Mar 2009, 11:57
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 217
Dołączył: 17-December 08
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 12.941



Babka bardzo apetyczna chyba wyprobuje przepisik.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imp_act
post 12 Mar 2009, 13:15
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.009
Dołączył: 11-May 07
Skąd: SZCZECIN
Użytkownik nr: 4.008



CYTAT(Madzia1975 @ 12 Mar 2009, 11:57 ) *
Babka bardzo apetyczna chyba wyprobuje przepisik.

polecam icon_smile.gif babka nie jest za sucha i nie kruszy się, jest taka akurat lecker.gif
Ja na pewno zrobię ją z podwójnej porcji na Wielkanoc, tylko muszę kupić wreszcie dużą formę babkową z kominkiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewik47
post 17 Apr 2013, 15:47
Post #6





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 29-November 10
Użytkownik nr: 24.515



Upiekłam tą babkę z duszą na ramieniu czy nie wyjdzie zakalec okazało sie strzał w "10",pyszna,wilgotna i super w smaku dałam pare kropelek aromatu migdałowego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imp_act
post 19 Apr 2013, 08:00
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.009
Dołączył: 11-May 07
Skąd: SZCZECIN
Użytkownik nr: 4.008



Bardzo się cieszę ewik47, że babka smakowała i wyrosła icon_smile.gif. Ja ją często robię.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzius
post 19 Apr 2013, 13:10
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 210
Dołączył: 21-July 09
Skąd: Zabrze
Użytkownik nr: 16.738



Miałam ochotę na jakieś ciasto, więc wchodzę na cina, a tam w ostatnio dodanych ta właśnie szybciutka babka. Wiedziałam, że to był znak fiesgrins.gif

Tak mi na oko pasowało do formy o dziwnej średnicy, więc dodałam 1/4 składników oprócz cukru, bo zamierzałam władować rodzynki i wyszła bardzo dobrze wyrośnięta, wilgotna i słodka baba, strzał w dziesiątkę icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewik47
post 28 Apr 2013, 12:39
Post #9





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 29-November 10
Użytkownik nr: 24.515



Dziś ponownie upiekłam tą babkę,wyszła wspaniale,zapach w całym mieszkaniu będzie na stałe u mnie gościć.Jak myślisz czy sok z cytryny nic nie zepsuje,bo chciałabym upiec babkę cytynową sama skórka to może za mało???????????
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th October 2019 - 05:43