- Maj 12, 2007
- 3,009
- 0
- 0
Tak ją kiedyś nazwałam, a dlaczego? Mówiąc w skrócie, zawsze była robiona w pośpiechu.
Przyznam się, że przepis przeleżał dość długo zapomniany, ale wszystkiemu winna jest klątwa „babkowa” jaka zawisła nade mną od jakiegoś czasu. Po ostatniej dyskusji w "Niebie" n.t. nieudanych wypieków postanowiłam sprawdzić jak się ma moja klątwa i okazało się, że odeszła sobie w nieskończoną otchłań, a kysz ty klątwo ! idź i nie wracaj już nigdy.
Swego czasu przepis ten był wielokrotnie wypróbowywany i zawsze z pozytywnym skutkiem, a ponieważ teraz zostałam już odczarowana, będę ją piekła częściej.
3 jajka
pół kostki margaryny
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl mleka
dowolny aromat
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy całe jajka i dalej ucieramy. Po trochu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu wlewamy aromat i mleko, wszystko razem dobrze mieszamy – ja do mieszania używam miksera. Na dużą babkę należy porcję podwoić. Temp. 180 stopni, czas pieczenia ok. 1 godz.

Przyznam się, że przepis przeleżał dość długo zapomniany, ale wszystkiemu winna jest klątwa „babkowa” jaka zawisła nade mną od jakiegoś czasu. Po ostatniej dyskusji w "Niebie" n.t. nieudanych wypieków postanowiłam sprawdzić jak się ma moja klątwa i okazało się, że odeszła sobie w nieskończoną otchłań, a kysz ty klątwo ! idź i nie wracaj już nigdy.
Swego czasu przepis ten był wielokrotnie wypróbowywany i zawsze z pozytywnym skutkiem, a ponieważ teraz zostałam już odczarowana, będę ją piekła częściej.
3 jajka
pół kostki margaryny
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl mleka
dowolny aromat
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy całe jajka i dalej ucieramy. Po trochu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu wlewamy aromat i mleko, wszystko razem dobrze mieszamy – ja do mieszania używam miksera. Na dużą babkę należy porcję podwoić. Temp. 180 stopni, czas pieczenia ok. 1 godz.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: