Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem*

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Przepis z magazynu Delicious. Bardzo delikatny i aromatyczny kurczak z mocną, cytrynową nutą. Smakowicie pieczony i podany z ziemniaczkami i świeżym rozmarynem w białym winie i najlepszej oliwie z oliwek. Polecam!

Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem

3363667182_0f29a240ba.jpg


Składniki:

* 8 kawałków kurczaka- dałam piersi
* 500g młodych, małych ziemniaków, obranych i przekrojonych wzdłuż
* 2 cytryny pokrojone w ósemki
* 4 gałązki świeżego rozmarynu
* szklanka białego wina
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka posolić, popieprzyć, ułożyć w przykrywanym żaroodpornym naczyniu do zapiekania (użyłam mojego garnka glinianego Romertopf). Obok ułożyć cytryny, ziemniaki i porwane gałązki rozmarynu. Wszystko przemieszać, żeby stanowiło w miarę zgraną warstwę. Zalać winem i oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać przez 20 minut, aż kurczak spiecze się na słoty kolor (u mnie się spiekł ale zanim zdjęcie cyknęłam, już go nie było- zostały te części, które były pod spodem
icon_smile.gif
.
Smacznego!!

3363666978_457a1bdc41.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: