- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
Przepis z magazynu Delicious. Bardzo delikatny i aromatyczny kurczak z mocną, cytrynową nutą. Smakowicie pieczony i podany z ziemniaczkami i świeżym rozmarynem w białym winie i najlepszej oliwie z oliwek. Polecam!
Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem
Składniki:
* 8 kawałków kurczaka- dałam piersi
* 500g młodych, małych ziemniaków, obranych i przekrojonych wzdłuż
* 2 cytryny pokrojone w ósemki
* 4 gałązki świeżego rozmarynu
* szklanka białego wina
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka posolić, popieprzyć, ułożyć w przykrywanym żaroodpornym naczyniu do zapiekania (użyłam mojego garnka glinianego Romertopf). Obok ułożyć cytryny, ziemniaki i porwane gałązki rozmarynu. Wszystko przemieszać, żeby stanowiło w miarę zgraną warstwę. Zalać winem i oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać przez 20 minut, aż kurczak spiecze się na słoty kolor (u mnie się spiekł ale zanim zdjęcie cyknęłam, już go nie było- zostały te części, które były pod spodem
.
Smacznego!!
Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem

Składniki:
* 8 kawałków kurczaka- dałam piersi
* 500g młodych, małych ziemniaków, obranych i przekrojonych wzdłuż
* 2 cytryny pokrojone w ósemki
* 4 gałązki świeżego rozmarynu
* szklanka białego wina
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka posolić, popieprzyć, ułożyć w przykrywanym żaroodpornym naczyniu do zapiekania (użyłam mojego garnka glinianego Romertopf). Obok ułożyć cytryny, ziemniaki i porwane gałązki rozmarynu. Wszystko przemieszać, żeby stanowiło w miarę zgraną warstwę. Zalać winem i oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać przez 20 minut, aż kurczak spiecze się na słoty kolor (u mnie się spiekł ale zanim zdjęcie cyknęłam, już go nie było- zostały te części, które były pod spodem

Smacznego!!

Ostatnią edycję dokonał moderator: