IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Babka twarogowa
Krystyna9
post 19 Mar 2009, 07:33
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.910
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Z przepisu i_lary, z małymi zmianami.

Załączony plik  b.twar5.JPG ( 126.68K ) Suma pobrań: 31


Składniki:

* 200 g mąki tortowej,
* 100 g mąki ziemniaczanej,
* 150 g cukru (taki drobny, do wypieków),
* 4 jajka,
* 100 g margaryny lub masła ( ja miałam "Kasię"),
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 - 2 łyżki soku z cytryny
* 250 g twarogu (użyłam taki z kostki)

* rodzynki, żurawiny, morele suszone - wg gustu, ok. 100 g,
* masło do smarowania foremki,
* cukier puder do posypania formy i dekoracji,

Wykonanie:

Babkową foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem pudrem.

Margarynę lub masło rozpuścić i ochłodzić. Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, ochłodzony tłuszcz i jajka (wcześniej roztrzepałam je trochę w miseczce). Wszystko razem zmiksować, aby powstała jednolita masa. Nie trwa to długo. U mnie ok. 3 - 5 minut. Odstawić mikser, bo nie będzie już potrzebny. Twaróg należy przetrzeć przez sito i dodać do utartej masy. Wymieszać całość łyżką. Dodać sok z cytryny i ulubione dodatki ( u mnie żurawina suszona). Zamieszać i wyłożyć do formy. Ciasto jest dosyć gęste.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni (grzanie góra - dół). Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 165 - 170 stopni i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut.
Należy zrobić próbę patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Po wyłączeniu piekarnika, odstawić foremkę na kilka minut, na kratkę, do przestudzenia. Teraz już możemy wyjąć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.

Załączony plik  b.twar9.JPG ( 121.94K ) Suma pobrań: 21




Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 19 Mar 2009, 10:30
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ale piękna Krystyna ,piękna ta twoja babka -a jak ona smakuje?Mokra chyba taka bardziej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 19 Mar 2009, 11:10
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.910
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



raczej wilgotna a nie mokra.
Użyłam takiego zwykłego twarogu (półtłusty), który kupuje się w kostkach. Korciło mnie, żeby wziąć serek śmietankowy, ale się powstrzymałam i uczciwie przecierałam twaróg przez sito. Takie małe krupki sera pozostały w masie po jej wymieszaniu. Po upieczeniu gdzieś one znikły gruebel_2.gif . W pieczeniu dziwnie się zachowuje (latałam co 3 minuty do kuchni i zaglądałam przez szybkę do piekarnika dump.gif ). Rumienią się boki i średek (tam gdzie ciasto dotyka do blachy). Cała reszta jest bledzieńka. W pewnym momencie, góra babki pękła (na połowie obwodu) i ze szpary zaczęło wyciekać ciasto fiesgrins.gif. No to włączyłam tylko grzanie górne i tak zakończyłam pieczenie.
Powiem krótko - smaczna jest. I robi się ją bardzo szybko. I mycia garów mało, bo wszystko w jednej misce. Najwięcej czasu zajęło mi przecieranie twarogu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 19 Mar 2009, 11:36
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Margot @ 19 Mar 2009, 10:30 ) *
ale piękna Krystyna


rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Margot, przepraszam Cię ale nie mogłam się powstrzymać. bussi.gif

Krysiu, Ty na pewno jesteś piękna, a Twoja babka prezentuje się wspaniale!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 19 Mar 2009, 11:54
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.910
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Margot @ 19 Mar 2009, 10:30 ) *
ale piękna Krystyna ,......



CYTAT(Maraa @ 19 Mar 2009, 11:36 ) *
rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Krysiu, Ty na pewno jesteś piękna, .............................

Ło matko, tak pięknie, to jeszcze nikt do mnie się nie zwracał. Czy widać jak się rumienię z zażenowania icon_redface.gif ? Ciekawa jestem co by mój chłop powiedział? Dla niego, jedyną moją zaletą, to jest to że pracuję i utrzymuję jego, jego mamusię, dwa wielkie psy (ale one są dla mnie oczkiem w głowie) i dwa, a nie, bo już trzy domy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 19 Mar 2009, 12:47
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Piękna Krystyno knuddel.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 19 Mar 2009, 14:08
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



No nie będę oryginalna - piekna. Pewnie wilgotna od sera??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izunia2007
post 19 Mar 2009, 14:13
Post #8


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.294
Dołączył: 4-June 08
Skąd: CHICAGO
Użytkownik nr: 9.406



Warto sprobowac,moze na swieta bedzie w sam raz icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 19 Mar 2009, 14:14
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Maraa, Krysia jest piękna ,a co knuddel.gif
A baba też piękna jest zahnlos.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 19 Mar 2009, 14:19
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



CYTAT(Marg @ 19 Mar 2009, 14:08 ) *
Pewnie wilgotna od sera??


CYTAT(Krystyna9 @ 19 Mar 2009, 11:10 ) *
raczej wilgotna a nie mokra.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 19 Mar 2009, 14:25
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



Idę spać, bo już mi się na wzrok rzuca icon_neutral.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 19 Mar 2009, 14:49
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



icon_wink.gif
Hehehe icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 19 Mar 2009, 19:47
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



na święta upiekę, bo odkąd kupiłam formę do babki to stoi i się kurzy icon_mrgreen.gif

no i bab piastowych i suchych nie lubię - ta jest idealna dla mnie daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 19 Mar 2009, 20:52
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.910
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



a tak wyglądała dzisiaj rano.

Załączony plik  b.twar11.JPG ( 141.53K ) Suma pobrań: 9

(i znów było byle jakie światło)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ewusiek
post 19 Mar 2009, 20:58
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.488
Dołączył: 18-February 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 3.238



Krysiu icon_biggrin.gif, ale smakowite zdjęcie icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 20 Mar 2009, 02:20
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Nadobna Krystyno, babka jest pierwszoklaśna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 21 Mar 2009, 08:33
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Jak zobaczylam te zdjecia, to mi szczeka opadla, - Krystyno, Ty nie powinnas miec w ogole aparatu baa.gif
icon_wink.gif icon_mrgreen.gif
Wszystkie Twoje zdjecia sa tak cudne, ze chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo nimi kusisz baa.gif
icon_wink.gif
No, ale dobra. Staram sie ograniczac slodkie, wiec pomyslalam...- kiedys ja zrobie.
Wczoraj, co weszlam na cc, " Babka twarogowa" na gorze...- Wchodzilam pare razy.... no i kurcze!
Juz prawie mialam piec, ale pomyslalam- "NIE! -innym razem."
Znow weszlam na cc...- znow watek na gorze, no szlag icon_mrgreen.gif
W koncu kolo 20.00 nie wytrzymalam i pieklam fiesgrins.gif
Jaaaki zapach! Mniam.
Zrobilam z proporcji Ilary, ze wzgledu na wieksza ilosc maki, bo moja forma babkowa ma 27cm i balam sie, ze z Twoich proporcji wyjdzie mi niska.
Nie potrzebnie zwiekszalam cukier, bo jest ciut za slodka, dlatego cukrem pudrem juz jej nie oproszalam.
W smaku- pycha! Bardzo mi smakuje (Maz jeszcze nie probowal, bo spi icon_mrgreen.gif )
Aha, i zurawin dalam wiecej. Paczka miala 125 g, to wrzucilam calosc i wyszperalam jeszcze jakas resztke, wiec tez dodalam (moze to byla mala garstka)
Pociachalam ja na troche mniejsze kawalki.
Po zmniejszeniu temperatury pieklam 20 min. To starczylo.
Uzylam Quark-u i nie przecieralam go przez sito, nie chcialo mi sie icon_redface.gif

Krysiu- wielkie dzieki za podzielenie sie przepisem! anbetung.gif
Babka wchodzi na stale icon_biggrin.gif
Dziekuje cvety.gif bussi.gif

Załączony plik  babka_twarogowa__1_.JPG ( 76.82K ) Suma pobrań: 8
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 21 Mar 2009, 08:55
Post #18


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.910
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Caritko - jest ogromnie mi miło, czytając Twoje słowa. bussi.gif
Aparat fotograficzny (taki zwykły, tani) mam dopiero od kilku miesięcy i ciągle się uczę. Moje zdjęcia nigdy są aranżowane, tylko robione "na żywioł". Nie mam ani na to czasu, ani tym bardziej jakiegokolwiek zmysłu artystycznego.
Mąki u mnie tyle samo co u i_lary, tylko w innych proporcjach. Za to cukru u mnie jest mniej (ale następnym razem jeszcze chyba zmniejszę). I piekłam w takiej samej dużej foremce (tyle, że spód jest węższy od góry). Bałam się trochę, dac więcej żurawin, ale widzę że niepotrzebnie.
No i jeszcze brakło mi odwagi, co do twarogu. Kilka razy już próbowałam zrobic babkę z przepisu Karin Goren, gdzie dodaje się ser. Dawałam śmietankowy (to jest chyba podobny do quarku?). Babka pięknie rosła, próba na suchy patyczek pozytywna a po wyłączeniu piekarnika robił się bardzo potężny zakalec. Dlatego dałam zwykły twaróg, który przecierałam przez sitko.
Bardzo się cieszą, że ciasto Ci posmakowało. Mam nadzieję, że mężowi też posmakuje. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 21 Mar 2009, 12:01
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



CYTAT(Krystyna9 @ 21 Mar 2009, 08:55 ) *
Caritko - jest ogromnie mi miło, czytając Twoje słowa. bussi.gif
Aparat fotograficzny (taki zwykły, tani) mam dopiero od kilku miesięcy i ciągle się uczę.

A mi sie wydaje, jakbys aparat miala od zawsze icon_biggrin.gif

CYTAT
Moje zdjęcia nigdy są aranżowane, tylko robione "na żywioł". Nie mam ani na to czasu, ani tym bardziej jakiegokolwiek zmysłu artystycznego.

I wlasnie takie zdjecia podobaja mi sie najbardziej icon_biggrin.gif
Potrafisz potrawe uchwycic tak, ze jestem w stanie wciac monitor icon_mrgreen.gif
Twoje zdjecia przemawiaja strasznie do mojej wyobrazni icon_biggrin.gif

CYTAT
Mąki u mnie tyle samo co u i_lary, tylko w innych proporcjach. Za to cukru u mnie jest mniej (ale następnym razem jeszcze chyba zmniejszę). I piekłam w takiej samej dużej foremce (tyle, że spód jest węższy od góry). Bałam się trochę, dac więcej żurawin, ale widzę że niepotrzebnie.
No i jeszcze brakło mi odwagi, co do twarogu. Kilka razy już próbowałam zrobic babkę z przepisu Karin Goren, gdzie dodaje się ser. Dawałam śmietankowy (to jest chyba podobny do quarku?). Babka pięknie rosła, próba na suchy patyczek pozytywna a po wyłączeniu piekarnika robił się bardzo potężny zakalec. Dlatego dałam zwykły twaróg, który przecierałam przez sitko.
Bardzo się cieszą, że ciasto Ci posmakowało. Mam nadzieję, że mężowi też posmakuje. icon_smile.gif

Co do cukru, to ja tez na pewno nastepnym razem zmniejsze ilosc- dam tyle, ile napisalas.
Wydaje mi sie, ze wtedy bedzie dla mnie akurat.
Mezowi ciasto smakowalo ( icon_biggrin.gif ) i mowil, ze wcale nie jest za slodkie.
dontknow.gif
W kazdym razie- pomijajac juz ten cukier icon_wink.gif babka jest pycha, ciagle laze i "podkradam" po cienkim plasterku rofl.gif
Trzeba isc na spacer, bo sie od niej nie odczepie icon_rolleyes.gif rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 22 Mar 2009, 03:22
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(Krystyna9 @ 21 Mar 2009, 08:55 ) *
Aparat fotograficzny (taki zwykły, tani) mam dopiero od kilku miesięcy i ciągle się uczę.

Czyli kto ma talent, temu lustrzanka nie jest potrzebna, bo i tak robi rewelacyjne zdjęcia. Pani zdjęcia są na to dowodem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 13:54