Babka twarogowa

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,846
1,001
113
Z przepisu i_lary, z małymi zmianami.

b.twar5.JPG

Składniki:

* 200 g mąki tortowej,
* 100 g mąki ziemniaczanej,
* 150 g cukru (taki drobny, do wypieków),
* 4 jajka,
* 100 g margaryny lub masła ( ja miałam "Kasię"),
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 - 2 łyżki soku z cytryny
* 250 g twarogu (użyłam taki z kostki)

* rodzynki, żurawiny, morele suszone - wg gustu, ok. 100 g,
* masło do smarowania foremki,
* cukier puder do posypania formy i dekoracji,

Wykonanie:

Babkową foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem pudrem.

Margarynę lub masło rozpuścić i ochłodzić. Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, ochłodzony tłuszcz i jajka (wcześniej roztrzepałam je trochę w miseczce). Wszystko razem zmiksować, aby powstała jednolita masa. Nie trwa to długo. U mnie ok. 3 - 5 minut. Odstawić mikser, bo nie będzie już potrzebny. Twaróg należy przetrzeć przez sito i dodać do utartej masy. Wymieszać całość łyżką. Dodać sok z cytryny i ulubione dodatki ( u mnie żurawina suszona). Zamieszać i wyłożyć do formy. Ciasto jest dosyć gęste.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni (grzanie góra - dół). Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 165 - 170 stopni i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut.
Należy zrobić próbę patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Po wyłączeniu piekarnika, odstawić foremkę na kilka minut, na kratkę, do przestudzenia. Teraz już możemy wyjąć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.

b.twar9.JPG



 

Załączniki

  • b.twar5.JPG
    b.twar5.JPG
    126.7 KB · Wyświetleń: 7
  • b.twar9.JPG
    b.twar9.JPG
    121.9 KB · Wyświetleń: 7

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,846
1,001
113
raczej wilgotna a nie mokra.
Użyłam takiego zwykłego twarogu (półtłusty), który kupuje się w kostkach. Korciło mnie, żeby wziąć serek śmietankowy, ale się powstrzymałam i uczciwie przecierałam twaróg przez sito. Takie małe krupki sera pozostały w masie po jej wymieszaniu. Po upieczeniu gdzieś one znikły
gruebel_2.gif
. W pieczeniu dziwnie się zachowuje (latałam co 3 minuty do kuchni i zaglądałam przez szybkę do piekarnika
dump.gif
). Rumienią się boki i średek (tam gdzie ciasto dotyka do blachy). Cała reszta jest bledzieńka. W pewnym momencie, góra babki pękła (na połowie obwodu) i ze szpary zaczęło wyciekać ciasto
fiesgrins.gif
. No to włączyłam tylko grzanie górne i tak zakończyłam pieczenie.
Powiem krótko - smaczna jest. I robi się ją bardzo szybko. I mycia garów mało, bo wszystko w jednej misce. Najwięcej czasu zajęło mi przecieranie twarogu.
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,846
1,001
113
Margot @ 19 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=836763ale piękna Krystyna ,......
Maraa @ 19 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=836782
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Krysiu, Ty na pewno jesteś piękna, .............................
Ło matko, tak pięknie, to jeszcze nikt do mnie się nie zwracał. Czy widać jak się rumienię z zażenowania
icon_redface.gif
? Ciekawa jestem co by mój chłop powiedział? Dla niego, jedyną moją zaletą, to jest to że pracuję i utrzymuję jego, jego mamusię, dwa wielkie psy (ale one są dla mnie oczkiem w głowie) i dwa, a nie, bo już trzy domy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,677
78
48
No nie będę oryginalna - piekna. Pewnie wilgotna od sera??
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,677
78
48
Idę spać, bo już mi się na wzrok rzuca
icon_neutral.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
icon_wink.gif

Hehehe
icon_mrgreen.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
na święta upiekę, bo odkąd kupiłam formę do babki to stoi i się kurzy
icon_mrgreen.gif


no i bab piastowych i suchych nie lubię - ta jest idealna dla mnie
daumen.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,846
1,001
113
a tak wyglądała dzisiaj rano.

b.twar11.JPG
(i znów było byle jakie światło)
 

Załączniki

  • b.twar11.JPG
    b.twar11.JPG
    141.5 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
Nadobna Krystyno, babka jest pierwszoklaśna.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Jak zobaczylam te zdjecia, to mi szczeka opadla, - Krystyno, Ty nie powinnas miec w ogole aparatu
baa.gif

icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Wszystkie Twoje zdjecia sa tak cudne, ze chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo nimi kusisz
baa.gif

icon_wink.gif

No, ale dobra. Staram sie ograniczac slodkie, wiec pomyslalam...- kiedys ja zrobie.
Wczoraj, co weszlam na cc, " Babka twarogowa" na gorze...- Wchodzilam pare razy.... no i kurcze!
Juz prawie mialam piec, ale pomyslalam- "NIE! -innym razem."
Znow weszlam na cc...- znow watek na gorze, no szlag
icon_mrgreen.gif

W koncu kolo 20.00 nie wytrzymalam i pieklam
fiesgrins.gif

Jaaaki zapach! Mniam.
Zrobilam z proporcji Ilary, ze wzgledu na wieksza ilosc maki, bo moja forma babkowa ma 27cm i balam sie, ze z Twoich proporcji wyjdzie mi niska.
Nie potrzebnie zwiekszalam cukier, bo jest ciut za slodka, dlatego cukrem pudrem juz jej nie oproszalam.
W smaku- pycha! Bardzo mi smakuje (Maz jeszcze nie probowal, bo spi
icon_mrgreen.gif
)
Aha, i zurawin dalam wiecej. Paczka miala 125 g, to wrzucilam calosc i wyszperalam jeszcze jakas resztke, wiec tez dodalam (moze to byla mala garstka)
Pociachalam ja na troche mniejsze kawalki.
Po zmniejszeniu temperatury pieklam 20 min. To starczylo.
Uzylam Quark-u i nie przecieralam go przez sito, nie chcialo mi sie
icon_redface.gif


Krysiu- wielkie dzieki za podzielenie sie przepisem!
anbetung.gif

Babka wchodzi na stale
icon_biggrin.gif

Dziekuje
cvety.gif
bussi.gif


babka_twarogowa__1_.JPG
 

Załączniki

  • babka_twarogowa__1_.JPG
    babka_twarogowa__1_.JPG
    76.8 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,846
1,001
113
Caritko - jest ogromnie mi miło, czytając Twoje słowa.
bussi.gif

Aparat fotograficzny (taki zwykły, tani) mam dopiero od kilku miesięcy i ciągle się uczę. Moje zdjęcia nigdy są aranżowane, tylko robione "na żywioł". Nie mam ani na to czasu, ani tym bardziej jakiegokolwiek zmysłu artystycznego.
Mąki u mnie tyle samo co u i_lary, tylko w innych proporcjach. Za to cukru u mnie jest mniej (ale następnym razem jeszcze chyba zmniejszę). I piekłam w takiej samej dużej foremce (tyle, że spód jest węższy od góry). Bałam się trochę, dac więcej żurawin, ale widzę że niepotrzebnie.
No i jeszcze brakło mi odwagi, co do twarogu. Kilka razy już próbowałam zrobic babkę z przepisu Karin Goren, gdzie dodaje się ser. Dawałam śmietankowy (to jest chyba podobny do quarku?). Babka pięknie rosła, próba na suchy patyczek pozytywna a po wyłączeniu piekarnika robił się bardzo potężny zakalec. Dlatego dałam zwykły twaróg, który przecierałam przez sitko.
Bardzo się cieszą, że ciasto Ci posmakowało. Mam nadzieję, że mężowi też posmakuje.
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
0
Krystyna9 @ 21 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837455Caritko - jest ogromnie mi miło, czytając Twoje słowa.
bussi.gif

Aparat fotograficzny (taki zwykły, tani) mam dopiero od kilku miesięcy i ciągle się uczę.
A mi sie wydaje, jakbys aparat miala od zawsze
icon_biggrin.gif


CYTATMoje zdjęcia nigdy są aranżowane, tylko robione "na żywioł". Nie mam ani na to czasu, ani tym bardziej jakiegokolwiek zmysłu artystycznego.
I wlasnie takie zdjecia podobaja mi sie najbardziej
icon_biggrin.gif

Potrafisz potrawe uchwycic tak, ze jestem w stanie wciac monitor
icon_mrgreen.gif

Twoje zdjecia przemawiaja strasznie do mojej wyobrazni
icon_biggrin.gif


CYTATMąki u mnie tyle samo co u i_lary, tylko w innych proporcjach. Za to cukru u mnie jest mniej (ale następnym razem jeszcze chyba zmniejszę). I piekłam w takiej samej dużej foremce (tyle, że spód jest węższy od góry). Bałam się trochę, dac więcej żurawin, ale widzę że niepotrzebnie.
No i jeszcze brakło mi odwagi, co do twarogu. Kilka razy już próbowałam zrobic babkę z przepisu Karin Goren, gdzie dodaje się ser. Dawałam śmietankowy (to jest chyba podobny do quarku?). Babka pięknie rosła, próba na suchy patyczek pozytywna a po wyłączeniu piekarnika robił się bardzo potężny zakalec. Dlatego dałam zwykły twaróg, który przecierałam przez sitko.
Bardzo się cieszą, że ciasto Ci posmakowało. Mam nadzieję, że mężowi też posmakuje.
icon_smile.gif
Co do cukru, to ja tez na pewno nastepnym razem zmniejsze ilosc- dam tyle, ile napisalas.
Wydaje mi sie, ze wtedy bedzie dla mnie akurat.
Mezowi ciasto smakowalo (
icon_biggrin.gif
) i mowil, ze wcale nie jest za slodkie.
dontknow.gif

W kazdym razie- pomijajac juz ten cukier
icon_wink.gif
babka jest pycha, ciagle laze i "podkradam" po cienkim plasterku
rofl.gif

Trzeba isc na spacer, bo sie od niej nie odczepie
icon_rolleyes.gif
rofl.gif