Wafle kokosowe
prawie 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
10 dag masła, 10 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
4 wafle
Podgrzać zwykłe mleko, rozpuścić w nim cukier, wsypać wiórki, gotować kilka minut mieszając. Dołożyć masło i margarynę, rozpuścić. Wsypywać po trochu przesiane mleko w proszku, mieszać do połączenia się składników.
Podzielić masę na 3 części, posmarować wafel, przykryć drugim, znowu posmarować, przykryć, i jeszcze raz. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Masę należy rozsmarować dość szybko, gdyż nieco przestudzona ciężko się poddaje smarowaniu.
prawie 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
10 dag masła, 10 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
4 wafle
Podgrzać zwykłe mleko, rozpuścić w nim cukier, wsypać wiórki, gotować kilka minut mieszając. Dołożyć masło i margarynę, rozpuścić. Wsypywać po trochu przesiane mleko w proszku, mieszać do połączenia się składników.
Podzielić masę na 3 części, posmarować wafel, przykryć drugim, znowu posmarować, przykryć, i jeszcze raz. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Masę należy rozsmarować dość szybko, gdyż nieco przestudzona ciężko się poddaje smarowaniu.