Kluski zawijane*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
KLUSKI ZAWIJANE

Składniki:
750 g ziemniaków
50g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
sól i szczypta gałki muszkatałowej
100g Margaryny
150g bułki tartej

1.Ziemniaki obrac, ugotować i przepuścić przez prasę do ziemniaków.
2.Dodać oba rodzaje mąk, jajko ,sól i gałkę muszkatałową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę
3.Ziemniaczaną masę rozwałkować na pergaminie do pieczenia na jakieś 5 mm. Staramy by wyszedł nam kwadrat lub prostokąd.
3.W patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić bułkę tartą.
4.Zrumienioną bułkę rozprowadzamy cienko na rozwałkowanym cieście ok 3/4 powierzchni (tam gdze będziemy sklejać rulon zostawiamy bez bułki) i możliwie najciaśniej przy pomocy rąk i pergaminu zwijamy w rulon.
5.W szerokim garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
6.Ziemniaczany rulon kroimy na połowę i wkładamy do wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie przez następne 6 minut. Bardzo delikatnie wyjmujemy z wody przy pomocy dwóch cedzakowych łyżek i kroimy na odpowiednie porcje.
kluski_zawijane.jpg
ps Kluski pasują do wszelkiego rodzaju mięs z sosem
mniam.gif
smacznego.gif
 

Załączniki

  • kluski_zawijane.jpg
    kluski_zawijane.jpg
    133.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
O kurcze, ale kluski!!!

Jak tylko wroce z podrozy zaraz sie za nie zabieram.....
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
bardzo ciekawe kluski , tylko sie zastanawiam jak je podac ( do czego lub z czym ) ? czy polac maslem ?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Cholera gdybym nie była na diecie to byłyby to moje ulubione jak sądzę kluski. Jadłabym je polane stopionym masełkiem i posypane cukrem, jak leniwe.... rozmarzyłam się...
Teraz już wiecie dlaczego muszę się odchudzać. I nie powinnam tu wchodzić, nie powinnam.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,667
2,967
113
Ostatnią edycję dokonał moderator: