- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
KLUSKI ZAWIJANE
Składniki:
750 g ziemniaków
50g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
sól i szczypta gałki muszkatałowej
100g Margaryny
150g bułki tartej
1.Ziemniaki obrac, ugotować i przepuścić przez prasę do ziemniaków.
2.Dodać oba rodzaje mąk, jajko ,sól i gałkę muszkatałową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę
3.Ziemniaczaną masę rozwałkować na pergaminie do pieczenia na jakieś 5 mm. Staramy by wyszedł nam kwadrat lub prostokąd.
3.W patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić bułkę tartą.
4.Zrumienioną bułkę rozprowadzamy cienko na rozwałkowanym cieście ok 3/4 powierzchni (tam gdze będziemy sklejać rulon zostawiamy bez bułki) i możliwie najciaśniej przy pomocy rąk i pergaminu zwijamy w rulon.
5.W szerokim garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
6.Ziemniaczany rulon kroimy na połowę i wkładamy do wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie przez następne 6 minut. Bardzo delikatnie wyjmujemy z wody przy pomocy dwóch cedzakowych łyżek i kroimy na odpowiednie porcje.
ps Kluski pasują do wszelkiego rodzaju mięs z sosem
Składniki:
750 g ziemniaków
50g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
sól i szczypta gałki muszkatałowej
100g Margaryny
150g bułki tartej
1.Ziemniaki obrac, ugotować i przepuścić przez prasę do ziemniaków.
2.Dodać oba rodzaje mąk, jajko ,sól i gałkę muszkatałową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę
3.Ziemniaczaną masę rozwałkować na pergaminie do pieczenia na jakieś 5 mm. Staramy by wyszedł nam kwadrat lub prostokąd.
3.W patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić bułkę tartą.
4.Zrumienioną bułkę rozprowadzamy cienko na rozwałkowanym cieście ok 3/4 powierzchni (tam gdze będziemy sklejać rulon zostawiamy bez bułki) i możliwie najciaśniej przy pomocy rąk i pergaminu zwijamy w rulon.
5.W szerokim garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
6.Ziemniaczany rulon kroimy na połowę i wkładamy do wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie przez następne 6 minut. Bardzo delikatnie wyjmujemy z wody przy pomocy dwóch cedzakowych łyżek i kroimy na odpowiednie porcje.
ps Kluski pasują do wszelkiego rodzaju mięs z sosem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: