Aromatyczne pieczarki

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię te pieczarki już od kilku lat z przepisu pochodzącego ze "Smaków i aromatów". Są doskonałe, a przede wszystkim mogę je robić o dowolnej porze roku i zawsze mieć zapas. Jedyna trudność to kupienie kilograma małych świeżych pieczarek, bo zazwyczaj sprzedają pieczarki olbrzymy. Ale zabierzmy się za przetwarzanie.
Składniki
1 kg małych, równych pieczarek
250 ml octu
300 - 400 ml oleju z pestek winogron
6 ząbków czosnku
łyżka tymianku
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
po 2 łyżeczki soli i cukru
1/2 cytryny (sok i cienko obrana skórka)

Do garnka wlewamy szklankę dobrej wody (może być przegotowana i odstała) i ocet. Dodajemy grubo posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz cytryny. Pod szczelnym przykryciem, na małym ogniu, gotujemy aromatyczny wywar - przez 30 minut.
Do garnka z wywarem wsypujemy starannie oczyszczone pieczarki, wciskamy jeszcze sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na durszlaku.
Octowy wywar przecedzamy przez sitko, zbieramy z dna sitka przyprawy i dzielimy je równo do 3 - 4 słoików, zależnie od wielkości, większych lub mniejszych od dżemowych. Następnie do każdego słoika wkładamy pieczarki i zalewamy podgrzanym (dobrze ciepłym) razem ze skórką cytrynową olejem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Tak przygotowane pieczarki można przechowywać przez 3 miesiące. Są pyszną, efektowną dekoracją do pieczonego drobiu, polędwicy, a także wybornym dodatkiem do sałatek, tostów i kanapek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Otoz to... Dorwac takie malutkie pieczarki...

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Seniorko,czy te pieczareczki sa podobne w smaku,jak te octowe sklepowe?Bo z checia bym sobie takie zrobila(u nas nie ma niestety)

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Trochę podobne, tyle że te sklepowe są w zalewie octowej, tak jak inne grzyby w marynacie, a te tutaj są o smaku aromatycznym octowym w zalewie z oleju. I te i tamte są kwaśnawe, tyle, że w innym środowisku. Inaczej Ci tego nie umiem wytłumaczyć. Mnie smakują jedne i drugie. Robię te w oleju, bo takich nie sprzedają w sklepach, a szkoda bo są doskonałe.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
daumen.gif

Wlasnie wchlonelam caly
icon_redface.gif
ostatni
icon_sad.gif
sloiczek grzybkow ABRA.-takiego mi smaka narobilas.
Czas na domowe przetwory!

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Ja do marynowanych pieczarek dodaję trochę dobrego miodu (do grzybów zresztą też), bo lubię takie słodko-kwaśne.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Seniorko kochana
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

te pieczarki są doskonałe! Wczoraj otworzyliśmy słoiczek i jakie miłe zaskoczenie! Bałam się, że ten ocet będzie wyraźny, ale nie, pieczarki są bardzo delikatne, aromatyczne i po prostu doskonałe.
Będę robiła gdy tylko trafię na małe pieczarki
icon_smile.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja robię grzybki w podobny sposób - ale zazwyczaj w sezonie GRZYBOWYM, bo wykorzystuję głównie rydze i opieńki oraz ewentualnie te szlachetniejsze, jeśli uda mi się nazbierać nieco więcej, niż na jeden sosik czy zupkę...
icon_mrgreen.gif

Zdarzało mi się robić z pieczarek i boczniaków.

Bywa, ze nie mam jednego gatunku na kilka słoików - wtedy mieszam różne grzybki...
Dodaję paprykę (paseczki) z octu i plasterki ogórków marynowanych.
Zalewam zazwyczaj czosnkowym olejem i wkładam do niego plasterki cytryny (1 na wierzch słoika).
Podobnie marynuję domowe śledzie.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się duende, że Wam smakowały te pieczarki. Ja robię je często właśnie z powodu ich delikatnego smaku i aromatu. No i ta wygoda w dostępie do pieczarek przez cały rok. Pozdrowienia
wink.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
ja też je niedawno powtarzałam, lecz tym razem z poczwórnej porcji. Były w Lidlu takie malusie pieczarki, nie mogłam nie wykorzystać takiej okazji. Bo to nasze ulubione grzyby słoikowe
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przykro mi, ale nie mam aparatu. Może ktoś zrobi zdjęcie, to będziesz wiedziała, jak wyglądają w słoiku. Na razie daję Ci moje słowo, że są znakomite.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy