Pasztet z brukselki

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Inspiracja http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84734384,92971577.html

SKŁADNIKI:
500 g brukselki
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
(Miałam trochę białego, trochę czarnego dzikiego. Biały też zabarwił się na
czarno. Imho fajny akcent kolorystyczny i smakowy też.)
1 cebula
4 jajka (Rozpusta! Wzięłam dwa.)
40 g masła (pominęłam)
sól, pieprz
masło i bułka tarta do formy (użyłam papieru do pieczenia)
Od siebie dodałam:
- drobną posiekaną papryczkę chili - dla koloru i smaku
- rozdrobnione mięso niedużej wędzonej makreli, bo uznałam, że sama brukselka z
ryżem będzie "nudna".


WYKONANIE:
1. Brukselkę i cebulę oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody i odcedzić.
2. Zemleć z brukselką i cebulą. (Potraktowałam brukselkę i cebulę pałką Browna,
ryż dodałam w całości - chciałam mieć ciekawszą konsystencję.)
3. Żółtka rozetrzeć z masłem i dodać do masy. (Dodałam luzem, bez masła.)
(4. Dodałam wędzoną rybę.)
5. Delikatnie wymieszać masę z ubitą pianą.
6. Formę budyniową (lub rondel) wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, napełnić
masą, przykryć i gotować 45 minut w drugim naczyniu z wrzącą wodą.
(Wyłożyłam małą keksówkę papierem do pieczenia, włożyłam masę i piekłam w
kąpieli wodnej w piekarniku, około godziny w temperaturze 175 stopni, przez
ostatni kwadrans w 150, żeby środek się upiekł, a wierzch nie spalił).
7. Lekko przestudzony budyń / pasztet wyjąć z formy i podawać.


7_pasz.jpg

Mój ze zmianami:
Pół cebuli usmażyłam z pieczarkami na patelni teflonowej (bez tłuszczu).
Zamiast ryżu - soczewica zielona ugotowana z marchewką.
Masło i jajka pominęłam - dałam 3 łyżki jogurtu chudego naturalnego.
I duuużo koperku
icon_mrgreen.gif


8_pasz.jpg


1_pasz.jpg
 

Załączniki

  • 1_pasz.jpg
    1_pasz.jpg
    34 KB · Wyświetleń: 1
  • 7_pasz.jpg
    7_pasz.jpg
    24.7 KB · Wyświetleń: 1
  • 8_pasz.jpg
    8_pasz.jpg
    33.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No i tu problem
icon_frown.gif

Nie wiem ile wzięłam brukselki. Miałam 5 kg i brałam "na oko" - prawie pełna najmniejsza miska (mam takie plastikowe co sa 3 w komplecie - mała, średnia, duża). Z kilogram tam może był
gruebel_2.gif

Blaszke mogę zmierzyć ale dopiero jutro napiszę
icon_wink.gif

Acha i nie "bawiłam" się w pieczenie w kąpieli. Tak, poprostu wstawiłam blaszkę do piekarnika i upiekłam
icon_biggrin.gif


Po nocy w lodówce jest jeszcze lepszy
icon_razz.gif
(a w zasadzie był
icon_wink.gif
)
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Spoko Ilonka poradzę sobie, mam te miski po trzy w komplecie
icon_mrgreen.gif

Też się nie będę bawić w kąpiele, na rozmiar foremki zaczekam
bussi.gif

Ile czasu piekłaś i w jakiej temperaturze?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Sporo osób je ma, więc pomyslałam, że może też jestes w nie zaopatrzona
icon_mrgreen.gif
no to super
rofl.gif

Zazwyczaj biore ile mi sie podoba produktów
icon_wink.gif
a pozniej ewentualnie dopasowuje resztę
icon_wink.gif


Juz sobie zapisałam zeby sprawdzic rozmiar formy.

A piekłam równo godzine w 175 stopniach (oczywiscie musialabys sprawdzac). Postawilam na kratce posrodku - tak jak pieke ciasta. Góra, dól.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Asieja to rób, bo pyszny jest
icon_mrgreen.gif


Wymiary foremki (mojej
icon_wink.gif
) - 30x14 cm.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Ilona , a ten pasztet nadałby się jako dodatek śniadaniowy w Wielkanoc?
Bo u nas jest takie vege śniadanie i zawsze z dwa takie warzywne czy kaszowo-staczkowe pasztety ,to bym jeden ten zrobiła
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jakby mnie kto
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No to sie rozplenily posty
icon_wink.gif


Jakby mnie ktos na takie sniadanie zaprosil, z tym pasztetem to bylabym baaaardzo zadowolona
icon_biggrin.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hehehe, super
icon_mrgreen.gif

Zobacze co rodzice maja w planie - u nich samo miecho pewnie
icon_razz.gif
wiec chetnie na takie wege sniadanie bym sie wprosila
icon_biggrin.gif


wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Upiekłam znowu, tym razem dodałam jeszcze trochę poszatkowanej kapusty kiszonej (gotowałam ja z brukselką). Wyszedł fajny, lekko kwaskowy.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Robiłam wczoraj ale nie z brukselki a ze zwykłej, białej kapuchy. Tylko po ugotowaniu przekręciłąm ja przez maszynkę, bo nie dało się jej ugnieść
icon_wink.gif

Do zagęszczenia dałam łyżke czerwonej socewicy. Marchewka, duuuuużo koperku, papryke wędzona, grzyby malam mrozone to je udusiłam z cebulą i dodałam do reszty składników.
lecker.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wyciągam, bo sie sezon zaczął
fiesgrins.gif

Planuję na dniach zrobić
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jeszcze nie kroiłam, wiec tylko fotka przed pieczeniem
icon_wink.gif


pasz.jpg
 

Załączniki

  • pasz.jpg
    pasz.jpg
    23.8 KB · Wyświetleń: 1