- Paź 10, 2004
- 37,718
- 1
- 0
Inspiracja http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84734384,92971577.html
SKŁADNIKI:
500 g brukselki
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
(Miałam trochę białego, trochę czarnego dzikiego. Biały też zabarwił się na
czarno. Imho fajny akcent kolorystyczny i smakowy też.)
1 cebula
4 jajka (Rozpusta! Wzięłam dwa.)
40 g masła (pominęłam)
sól, pieprz
masło i bułka tarta do formy (użyłam papieru do pieczenia)
Od siebie dodałam:
- drobną posiekaną papryczkę chili - dla koloru i smaku
- rozdrobnione mięso niedużej wędzonej makreli, bo uznałam, że sama brukselka z
ryżem będzie "nudna".
WYKONANIE:
1. Brukselkę i cebulę oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody i odcedzić.
2. Zemleć z brukselką i cebulą. (Potraktowałam brukselkę i cebulę pałką Browna,
ryż dodałam w całości - chciałam mieć ciekawszą konsystencję.)
3. Żółtka rozetrzeć z masłem i dodać do masy. (Dodałam luzem, bez masła.)
(4. Dodałam wędzoną rybę.)
5. Delikatnie wymieszać masę z ubitą pianą.
6. Formę budyniową (lub rondel) wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, napełnić
masą, przykryć i gotować 45 minut w drugim naczyniu z wrzącą wodą.
(Wyłożyłam małą keksówkę papierem do pieczenia, włożyłam masę i piekłam w
kąpieli wodnej w piekarniku, około godziny w temperaturze 175 stopni, przez
ostatni kwadrans w 150, żeby środek się upiekł, a wierzch nie spalił).
7. Lekko przestudzony budyń / pasztet wyjąć z formy i podawać.
Mój ze zmianami:
Pół cebuli usmażyłam z pieczarkami na patelni teflonowej (bez tłuszczu).
Zamiast ryżu - soczewica zielona ugotowana z marchewką.
Masło i jajka pominęłam - dałam 3 łyżki jogurtu chudego naturalnego.
I duuużo koperku

SKŁADNIKI:
500 g brukselki
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
(Miałam trochę białego, trochę czarnego dzikiego. Biały też zabarwił się na
czarno. Imho fajny akcent kolorystyczny i smakowy też.)
1 cebula
4 jajka (Rozpusta! Wzięłam dwa.)
40 g masła (pominęłam)
sól, pieprz
masło i bułka tarta do formy (użyłam papieru do pieczenia)
Od siebie dodałam:
- drobną posiekaną papryczkę chili - dla koloru i smaku
- rozdrobnione mięso niedużej wędzonej makreli, bo uznałam, że sama brukselka z
ryżem będzie "nudna".
WYKONANIE:
1. Brukselkę i cebulę oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości wody i odcedzić.
2. Zemleć z brukselką i cebulą. (Potraktowałam brukselkę i cebulę pałką Browna,
ryż dodałam w całości - chciałam mieć ciekawszą konsystencję.)
3. Żółtka rozetrzeć z masłem i dodać do masy. (Dodałam luzem, bez masła.)
(4. Dodałam wędzoną rybę.)
5. Delikatnie wymieszać masę z ubitą pianą.
6. Formę budyniową (lub rondel) wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, napełnić
masą, przykryć i gotować 45 minut w drugim naczyniu z wrzącą wodą.
(Wyłożyłam małą keksówkę papierem do pieczenia, włożyłam masę i piekłam w
kąpieli wodnej w piekarniku, około godziny w temperaturze 175 stopni, przez
ostatni kwadrans w 150, żeby środek się upiekł, a wierzch nie spalił).
7. Lekko przestudzony budyń / pasztet wyjąć z formy i podawać.

Mój ze zmianami:
Pół cebuli usmażyłam z pieczarkami na patelni teflonowej (bez tłuszczu).
Zamiast ryżu - soczewica zielona ugotowana z marchewką.
Masło i jajka pominęłam - dałam 3 łyżki jogurtu chudego naturalnego.
I duuużo koperku



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: