Szybkie pierożki*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Szybkie pierożki
http://www.povarenok.ru/recipes/show/5697/

Składniki:

Kefir — 1 szklanka

Soda — 1 łyżeczka

Sól — 1 łyżeczka

cukier- 2 łyżeczki

oliwa— 2 łyżki

Jajka — 2 szt

Mąka — 4 szklanki

średnia cebula- 1 szt

szczypiorek

sól ,przyprawy
Kefir wlewamy do miski, dodajemy sodę i mieszamy.

Potem dodajemy sól, cukier, olej i jajka. Mieszamy.

Dodajemy po trochu mąkę stale mieszając.Ciasto powinno być miękkie,jednorodne,nie lepkie.

Przygotujemy nadzienie:

Kartofle ugotować, utłuc, zrobić rzadkie purée, dodać mleka albo śmietanki.

Dodać podsmażoną cebulę i drobno posiekany szczypiorek. Posolić, popieprzyć (nadzienie w smaku nie powinno być za słone).

Odrywamy kawałeczek ciasta, robimy rękami kiełbaskę i rozwałkujemy aby wyszła wstążeczka.

Kładziemy nadzienie, sklejamy brzegi, odwracamy sklejeniem w dół.

Kroimy na kawałeczki,miejsca rozcięcia zlepiamy rękami, obtaczamy w mące i odwracamy na bok.

Sklejenia znajdują się teraz z dołu i u góry.

Paszteciki pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym.
I jeszcze: robiłam nie tylko z ziemniakami ale też z wiśniami. Moja babcia nigdy nie cukrzyła wiśniowego nadzienia.. Paszteciki prosto z patelni macza się w smietanie ubitej z cukrem. Jest tak smaczne, po prostu obliżesz paluszki
Teraz ja
icon_lol.gif

Farsz zrobiłam z 3 ziemniaków,2 jajek na twardo,szczypiorku,cebuli i białego sera.Doprawiłam do smaku,dałam 2 łyżki jogurtu.


.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Margot-Piękne Ci wyszły.
Zabrakło mi farszu dla 4 pierożków,więc zrobiłam je z marmoladą.Ponoć były bardzo dobre,tak stwierdziły młodsze wiekiem.
gruebel_2.gif
 

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
Janka @ 26 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=849630Myślę że się nie rozczarujesz.Smacznego.
lecker.gif
byly wspaniale
mniam.gif
zrobilam z tradycyjnym farszem jak do ruskich pierogow (dodalam tylko szczypiorek) myslalam,ze bedą tłustsze, ale nie byly i bardzo dobrze:). w sumie usmazylam calosc na 3 lyzkach oleju
icon_eek.gif

na zimno tez smakowaly doskonale- szczegolnie do piwa
icon_mrgreen.gif
nastepne zrobie z kapusta i grzybami
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Bardzo smaczne
daumen.gif
i bardzo syte. Za dużo się ich nie da zjeść na raz
icon_biggrin.gif

Pierwszą partię usmażyłam za szybko i w środku miałam ciut surowego ciasta, ale następne już były ok - najedliśmy się jak bąki
mniam.gif

Dzięki za wstawienie tu tego przepisu bo pierożki są naprawdę szybkie
anbetung.gif
i pyszne.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Cinka-bardzo,bardzo się cieszę że smakowały.Mój pierwszy pierożek też był w środku trochę surowy,ale następne były już dosmażone.
Mam jeszcze inny przepis wypróbowany przez koleżankę,ale osobiście jeszcze nie robiłam.Wstawię po smażeniu i konsumpcji.
wink.gif