- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Szybkie pierożki
http://www.povarenok.ru/recipes/show/5697/
Składniki:
Kefir — 1 szklanka
Soda — 1 łyżeczka
Sól — 1 łyżeczka
cukier- 2 łyżeczki
oliwa— 2 łyżki
Jajka — 2 szt
Mąka — 4 szklanki
średnia cebula- 1 szt
szczypiorek
sól ,przyprawy
Kefir wlewamy do miski, dodajemy sodę i mieszamy.
Potem dodajemy sól, cukier, olej i jajka. Mieszamy.
Dodajemy po trochu mąkę stale mieszając.Ciasto powinno być miękkie,jednorodne,nie lepkie.
Przygotujemy nadzienie:
Kartofle ugotować, utłuc, zrobić rzadkie purée, dodać mleka albo śmietanki.
Dodać podsmażoną cebulę i drobno posiekany szczypiorek. Posolić, popieprzyć (nadzienie w smaku nie powinno być za słone).
Odrywamy kawałeczek ciasta, robimy rękami kiełbaskę i rozwałkujemy aby wyszła wstążeczka.
Kładziemy nadzienie, sklejamy brzegi, odwracamy sklejeniem w dół.
Kroimy na kawałeczki,miejsca rozcięcia zlepiamy rękami, obtaczamy w mące i odwracamy na bok.
Sklejenia znajdują się teraz z dołu i u góry.
Paszteciki pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym.
I jeszcze: robiłam nie tylko z ziemniakami ale też z wiśniami. Moja babcia nigdy nie cukrzyła wiśniowego nadzienia.. Paszteciki prosto z patelni macza się w smietanie ubitej z cukrem. Jest tak smaczne, po prostu obliżesz paluszki
Teraz ja
Farsz zrobiłam z 3 ziemniaków,2 jajek na twardo,szczypiorku,cebuli i białego sera.Doprawiłam do smaku,dałam 2 łyżki jogurtu.
.
http://www.povarenok.ru/recipes/show/5697/

Składniki:
Kefir — 1 szklanka
Soda — 1 łyżeczka
Sól — 1 łyżeczka
cukier- 2 łyżeczki
oliwa— 2 łyżki
Jajka — 2 szt
Mąka — 4 szklanki
średnia cebula- 1 szt
szczypiorek
sól ,przyprawy
Kefir wlewamy do miski, dodajemy sodę i mieszamy.
Potem dodajemy sól, cukier, olej i jajka. Mieszamy.
Dodajemy po trochu mąkę stale mieszając.Ciasto powinno być miękkie,jednorodne,nie lepkie.
Przygotujemy nadzienie:
Kartofle ugotować, utłuc, zrobić rzadkie purée, dodać mleka albo śmietanki.
Dodać podsmażoną cebulę i drobno posiekany szczypiorek. Posolić, popieprzyć (nadzienie w smaku nie powinno być za słone).
Odrywamy kawałeczek ciasta, robimy rękami kiełbaskę i rozwałkujemy aby wyszła wstążeczka.
Kładziemy nadzienie, sklejamy brzegi, odwracamy sklejeniem w dół.
Kroimy na kawałeczki,miejsca rozcięcia zlepiamy rękami, obtaczamy w mące i odwracamy na bok.
Sklejenia znajdują się teraz z dołu i u góry.
Paszteciki pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym.
I jeszcze: robiłam nie tylko z ziemniakami ale też z wiśniami. Moja babcia nigdy nie cukrzyła wiśniowego nadzienia.. Paszteciki prosto z patelni macza się w smietanie ubitej z cukrem. Jest tak smaczne, po prostu obliżesz paluszki
Teraz ja

Farsz zrobiłam z 3 ziemniaków,2 jajek na twardo,szczypiorku,cebuli i białego sera.Doprawiłam do smaku,dałam 2 łyżki jogurtu.

.
Ostatnią edycję dokonał moderator: