Nalesniki z kapusta

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
50 dag kapusty pekinskiej
1 cebula
1 lyzka masla
100 g slodkiej smietany
sol,pieprz
1 lyzka siekanej natki pietruszki
(1/2 lyzki maki)

2 jajka
200 ml maslanki
sol
125 g maki
szczypta proszku do pieczenia
tluszcz do smazenia

Kapuste pokroic w paseczki, a cebula w kostke.POddusic je na masle.Dodac smietane, doprawic sola, pieprzem
Dusic pod przykryciem przez kilka minut
sos zaprawic , dodac natke

Skladniki na nalesniki wymieszac, usmazyc osiem malych nalesnikow.POlozyc na nie wczesniej przygotowane warzywa


Przepis pochodzi z ksiazki Tania Kuchnia wg Marlies Sauerborn
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Przypomniałaś mi lata studenckie, kiedy w akademiku robilam nalesniki z kapustą i całe piętro się zlatywało: z kapustą???????
Z tym, że ja uzywalam kiszonej.
Znaczy : na patelnie olej, na to cebula - zeszklic i na to z grubsza pkrojona kiszona kapucha. Poddusic, obsmażyc i jak miekka - nadziewac nalesniki takie zwyczajne:
1 jajko
pol szklanki wody
pol szklanki mleka
sol
2/3 szklanki maki
1 lyżka oleju do ciasta do środka
Wszystko wymieszać. na czysta patelnie dac 2 krople oleju 9 doslownie! Rzograć, wylac ciasto cienką warstwą i usmażyć. Pierwszy jest zwykle nieudany. Pod nastepne nie trzeba dawac tluszczu ani smarować patelni. Wylewasz ciasto i już. patelnia zwykla, nie teflonowa!

qd ze wspomnieniami
 

la_pinguin

Member
Sie 18, 2011
3
0
0
poszukiwałam czegoś co pozwoli pozbyć się kapusty pekińskiej bez robienia sałatki- naleśniki spisały się świetnie!
rodzinka zadowolona
lecker.gif
dzięki za przepis