Ciepła sałatka ze szparagów

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam co prawda dwa dania ze szparagów, jedno z fetucine i łososiem, a drugą tę sałatkę. Ponieważ nie trafił się nikt z aparatem, zdjęć nie było, postaram się dość wyraziście opisowo przedstawić tę sałatkę. Przepis pochodzi od mojej ulubionej mistrzyni kuchni, pani Agnieszki Kręglickiej. Proporcje dla 4 - 6 osób. U mnie zjadły trzy i oglądały się za dokładką.
Składniki
2 pęczki szparagów zielonych
garstka orzeszków piniowych (mniej więcej 2 łyżki)
garstka drobnych rodzynek (wilgotnych, niewyschniętych)
1 cytryna
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól

Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy lub odcinamy końcówki,starając się zachować jarzynę jednakowej długości, dolne części obieramy, solimy i odstawiamy. Jeżeli są grube, przez chwilę obgotowujemy we wrzątku. Na grillowej patelni rozgrzewamy trochę oliwy i powolutku smazymy szparagi. Powinny lekko zwiędnąć i zarumienić się. Pod koniec smażenia dodajemy orzeszki piniowe i rodzynki (jesli są twarde, przez chwilę sparzamy wrzatkiem i osączamy). Wszystko jeszcze raz podsmażamy.
Na sos bierzemy sok z cytryny, mieszamy z solą, natką pietruszki, cieniutkimi paseczkami (tylko z połowy cytryny i tylko żółtej) skórki cytrynowej i oliwą. Ciepłe szparagi z orzeszkami i rodzynkami polewamy sosem i zaraz podajemy.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
To ja wklejam moje zdjęcie. Niezbyt ono ortodoksyjne ze względu na kolor szparagów. Często robię tę sałatkę z samych białych. Piniole były, ale na zdjęciu czegoś ich nie widać.
To od kilku lat moje ulubione danie ze szparagów.
DSC_0126.JPG

Załączniki

• DSC_0126.JPG
    DSC_0126.JPG
    182.1 KB · Wyświetleń: 2

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Piękne zdjęcie i takie smakowite. Cieszę się, że lubisz tę sałatkę, bo jest pyszna, a sezon szparagowy tak szybko mija.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponieważ sezon szparagowy rzeczywiście tak szybko mija, pozwoliłam sobie przypomnieć tę sałatkę. Może być robiona i z zielonych i z białych szparagów.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zbieram szparagi zielone w ogródku , mam jedną rozległą kępkę, raz w tygodniu, raz na dwa tygodnie w zależności jak się uzbierają gotuję, zwykle były z bułeczką ale teraz jak zbiorę to wypróbuję ten przepisik
icon_smile.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
chyba trochę poczekam, dziś zebrałam tylko garstkę

Załączniki

• szparagi.jpg
    szparagi.jpg
    17.7 KB · Wyświetleń: 0

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,252
1,804
113
Zrobiłam szparagi po polsku wg Kręglickich
ale: do gotowania dodalam plasterek cytryny i ugotowalam na chrupko.
Na talerzu posoliłam jeszcze różową solą himalajską , najpierw zjadlam z bułeczką i jajkiem bez koperku, potem posypałam dodatkowo koperkiem.
Nie polecam koperku - jego aromat jest tak intensywny, że przykrywa szparagi dokumentnie.

Szparagi natomiast mialam chyba najlepszej jakosci w zyciu: CAŁE kruche i delikatne, zupełnie bez łyka na całej długości.
Białe, więc obierałam, ale warto było.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Pyszna ta sałatka, dziś zrobiłam w ciut innej wersji, zamiast pinii dodałam orzechy laskowe, a pietruszkę pominęłam bo jej nie lubię. Użyłam też masła klarowanego, a nie oliwy, sosu nie robiłam osobno, lecz po prostu skropiłam cytryną wszystko na patelni, efekt poniżej:

szparagi.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,273
2,857
113
Mój dzisiejszy obiad.
mniam.gif

szparagi_z_rodzynkami_i_piniolami.jpg

Załączniki

• szparagi_z_rodzynkami_i_piniolami.jpg
    szparagi_z_rodzynkami_i_piniolami.jpg
    70.6 KB · Wyświetleń: 1

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja chce dzis podac z kasza jaglana na sypko. Chcialam dac zurawine i... nie wiem co. Migdaly? Maly nie lubi nasion pini.
Moze mam nerkowce...

edit
ooops
Sok z calej cytryny?
Nie wiem czy to moj smak, ale za duzo, a nawet polowki nie dalam.
Bardzo ladnie pachnialy, czy posmiardywaly raczej
icon_wink.gif
jak to szparagi maja w zwyczaju, podsmazane na patelni i smakowaly mi bardzo tylko z sola i oliwa. Moze sprobuje nastepnym razem tak samo tylko bez cytryny, bo warte dopracowania.
Dziecko tez spytalo, czemu szparagi smakuja jak zurawina znaczy tez mu sie kwasny trafil
icon_wink.gif

Czy chodzi o to, zeby szparagi byly mocno cytrynowe?

A ciekawa jestem jak tam Doris plantacja?
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Na dzisiejszy lunch planuje te salatke.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,273
2,857
113
kermidt @ 23 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1524707ooops
Sok z calej cytryny?
Nie wiem czy to moj smak, ale za duzo, a nawet polowki nie dalam.
...
Czy chodzi o to, zeby szparagi byly mocno cytrynowe?
Kermidt, jeśli potrawa z cytryną to nie jest Twój smak, to przepraszam, że spytam - dlaczego taką robisz? Można zawsze sok pominąć.
Wg mnie w tej potrawie cytryna jest konieczna. No, ale ja akurat taki smak lubię.
Przejrzałam też u siebie kilka przepisów na zielone szparagi i we wszystkich jest sok z cytryny. Przy białych natomiast często jest dodawany do wody do gotowania.

PS. Nie czuję żadnego brzydkiego zapachu szparagów. Może polskie go nie mają?
gruebel_2.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Zrobilam.

Szparagi smazylam w oliwie z oliwek i masle, dorzucilam orzechy (laskowe, uprazone) i rodzynki, posiekane czerwone chilli, doprawilam, dodalam sok z cytryny i jeszcze odrobine oliwy. Wszystko przesmazylam, przemieszalam i podalam z resztka panierowanej soli. Absolutnie pyszne. Piertruszke pominelam, a chilli dodaje calosci ostrzejszego smaku.

Seniorko, dziekujemy za przepis. Salatka jest wysmienita - takie lubie!

imo - sok z cytryny to podstawa smaku calosci w tej salatce i pod zadnym wzgledem z niego bym nie rezygnowala.

Załączniki

• Hot_Asparagus_Salad.jpg
    Hot_Asparagus_Salad.jpg
    327.7 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie mam nic przeciwko cytrynie, ale kwasu, ze za uszami drze nie lubie
icon_lol.gif
a takie wyszly. Lubie zbalansowany smak. Az tak kwasnych sie nie spodziewalam.

Dla mnie szparagi maja bardzo charakterystyczny zapaszek. Myslalam, ze kazdy to czuje, choc prawda, ze nos mam jak pies tropiacy
zahnlos.gif

QUOTE Mają intensywny i bardziej słodki smak, i nie mniej intensywny zapach, który pochodzi od większej ilości asparaginy w tejże roślinie.

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Bardzo fajny przepis, dziękuję i polecam innym.
Robiłam dzisiaj na obiad, szparagi białe z żurawiną i orzechami Laskowski. Sos z cytryny pasuje jak najbardziej, a do tego tego pstrąg z grilla . Super!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy