Robiłam co prawda dwa dania ze szparagów, jedno z fetucine i łososiem, a drugą tę sałatkę. Ponieważ nie trafił się nikt z aparatem, zdjęć nie było, postaram się dość wyraziście opisowo przedstawić tę sałatkę. Przepis pochodzi od mojej ulubionej mistrzyni kuchni, pani Agnieszki Kręglickiej. Proporcje dla 4 - 6 osób. U mnie zjadły trzy i oglądały się za dokładką.
Składniki
2 pęczki szparagów zielonych
garstka orzeszków piniowych (mniej więcej 2 łyżki)
garstka drobnych rodzynek (wilgotnych, niewyschniętych)
1 cytryna
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól
Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy lub odcinamy końcówki,starając się zachować jarzynę jednakowej długości, dolne części obieramy, solimy i odstawiamy. Jeżeli są grube, przez chwilę obgotowujemy we wrzątku. Na grillowej patelni rozgrzewamy trochę oliwy i powolutku smazymy szparagi. Powinny lekko zwiędnąć i zarumienić się. Pod koniec smażenia dodajemy orzeszki piniowe i rodzynki (jesli są twarde, przez chwilę sparzamy wrzatkiem i osączamy). Wszystko jeszcze raz podsmażamy.
Na sos bierzemy sok z cytryny, mieszamy z solą, natką pietruszki, cieniutkimi paseczkami (tylko z połowy cytryny i tylko żółtej) skórki cytrynowej i oliwą. Ciepłe szparagi z orzeszkami i rodzynkami polewamy sosem i zaraz podajemy.
Składniki
2 pęczki szparagów zielonych
garstka orzeszków piniowych (mniej więcej 2 łyżki)
garstka drobnych rodzynek (wilgotnych, niewyschniętych)
1 cytryna
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól
Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy lub odcinamy końcówki,starając się zachować jarzynę jednakowej długości, dolne części obieramy, solimy i odstawiamy. Jeżeli są grube, przez chwilę obgotowujemy we wrzątku. Na grillowej patelni rozgrzewamy trochę oliwy i powolutku smazymy szparagi. Powinny lekko zwiędnąć i zarumienić się. Pod koniec smażenia dodajemy orzeszki piniowe i rodzynki (jesli są twarde, przez chwilę sparzamy wrzatkiem i osączamy). Wszystko jeszcze raz podsmażamy.
Na sos bierzemy sok z cytryny, mieszamy z solą, natką pietruszki, cieniutkimi paseczkami (tylko z połowy cytryny i tylko żółtej) skórki cytrynowej i oliwą. Ciepłe szparagi z orzeszkami i rodzynkami polewamy sosem i zaraz podajemy.