- Cze 7, 2007
- 16,409
- 2,355
- 113
Zainspirowałam się przepisem mojej drogiej przyjaciółki Mileny na placuszki z cukini. Właściwie z tego pierwotnego przepisu, to została tylko cukinia, ale pomysł na te placuszki jest świetny. Nawet mój mięsożerny ślubny wcinał aż mu się uszy trzęsły.
	
		
			
		
		
	
 
	
		
			
		
		
	
Placuszki z cukinii
- 1 mała cukinia (ok. 400 - 500 g)
- 1/2 strąka (małego) czerwonej papryki,
- 2 jajka,
- 2 cebulki dymki (łącznie z zieloną częścią),
- 3 szt. pieczarek
- 2 łyżki otrąb pszennych (prażone miałam)
- 5 - 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (masa powinna być dosyć gęsta)
- sól i duuuuuuuuużo pieprzu
- olej do smażenia
Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Paprykę i dymkę pokroić w drobną kostkę. Dodać jajka, otręby i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dla zaostrzenia smaku można dodać czosnek. Dobrze wymieszać.
Na rozgrzanym oleju, wykładać łyżką małe placuszki (z 1 czubatej łyżki - 1 placuszek) i smażyć do zarumienienia z obu stron.
Podawałam z sosem pieczarkowym, ale super smakowały takie same, bez niczego.
	
		
			
		
		
	
 
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
			
			 
	
		
			
		
		
	
Placuszki z cukinii
- 1 mała cukinia (ok. 400 - 500 g)
- 1/2 strąka (małego) czerwonej papryki,
- 2 jajka,
- 2 cebulki dymki (łącznie z zieloną częścią),
- 3 szt. pieczarek
- 2 łyżki otrąb pszennych (prażone miałam)
- 5 - 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (masa powinna być dosyć gęsta)
- sól i duuuuuuuuużo pieprzu
- olej do smażenia
Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Paprykę i dymkę pokroić w drobną kostkę. Dodać jajka, otręby i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dla zaostrzenia smaku można dodać czosnek. Dobrze wymieszać.
Na rozgrzanym oleju, wykładać łyżką małe placuszki (z 1 czubatej łyżki - 1 placuszek) i smażyć do zarumienienia z obu stron.
Podawałam z sosem pieczarkowym, ale super smakowały takie same, bez niczego.
 
	
		
			
		
		
	
 
				
		 
 
		 
			 
			 
 
		 
 
		 
 
		 
	 
 
		 
 
		 
	 
	 
 
		 
	 
			 
			 
 
		 
	