Ucierane z rabarbarem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ra11.JPG

Ciasto ucierane z rabarbarem
(lub innymi owocami)

- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek (średniej wielkości)
- 1 szklanka cukru,
- 70 - 80 g masła,
- 7 łyżek oleju,
- cukier wanilinowy,
- rabarbar (3 duże laski)

Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić razem z olejem i przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodawać po łyżce mąki. Jak wszystko dokładnie się już połączy, wlewamy małą strużką masło z olejem.
Ciasto wlewamy do foremki (21x25) i pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni

 

Załączniki

  • ra1.JPG
    ra1.JPG
    110.2 KB · Wyświetleń: 0
  • ra11.JPG
    ra11.JPG
    141.2 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Oooooo ! Widzę, że się zaczął sezona rabarbarowy
lecker.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
O, tak. To już moje trzecie ciasto z rabarbarem. Teraz czekam na inne owoce. Ucierane będzie zapewne smaczne i z truskawkami, które niebawem pojawią się w sklepach.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ostatnio robię go bardzo często. Nie dośc że bardzp smaczne, to jeszcze bardzo szybko się robi. Dzisiaj była wersja z truskawkami. Trochę wpadły w ciasto

u.tr1.JPG
 

Załączniki

  • u.tr1.JPG
    u.tr1.JPG
    81.1 KB · Wyświetleń: 9

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Tym razem z jagodami. Częśc mąki zamieniona przez kisiel morelowy

jag4.JPG
 

Załączniki

  • jag4.JPG
    jag4.JPG
    86.8 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
atina @ 30 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=868976Krystyno jak pysznie wygląda
lecker.gif

A możesz mi powiedzieć którą mąkę zamieniłaś na kisiel? i w jakiej ilości?
Pewnie, że mogę
icon_mrgreen.gif
. Mąka pszenna bez zmian. Mąkę ziemniaczaną zamieniłam kisielem morelowym. Wsypałam do szklanki kisiel (był z cukrem i dlatego użyłam mniej cukru niż przepis nakazuje) i uzupełniłam do połowy szklanki mąką ziemniaczaną. Jaja miałam tym razem duże, to sypnęłam dodatkowo łyżkę mąki. Jagody poszły na spód, ale ciasto odwróciłam do góry nogami i już pięknie wygląda.
 

JUICYfruits

Member
Lut 1, 2012
46
0
0
Robiłam to ciasto już kilkakrotnie!
Jest genialne i dla nas idealne!
Rozpływa się w ustach.
Robiłam już z rabarbarem, truskawkami, malinami, borówkami...
Każda wersja jest boska, ale z malinami - powala na kolana! ;)
Robię zawsze z kruszonką od Bajaderki
wink.gif
icon_smile.gif


Tylko to ciasto ma jeden wielki minus - po godzinie, blacha jest pusta i muszę robić dwie!
icon_smile.gif
)

Dziękuję bardzo!
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Zrobiłam to ciasto, rewelacja
anbetung.gif
Bardzo dziękuję za przepis! No zdjęcia nie zdążyłam zrobić tak szybko zniknęło
lecker.gif
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Nie doceniłam
icon_wink.gif
Ciasto urosło bardzo ładnie. Jest smaczne - na tą chwilę został mały kawałeczek.
"A najlepszy z tego ciasta jest rabarbar, mamo" - tak usłyszałam od dziecka, które nie lubi rabarbaru.
Jutro chyba muszę upiec jeszcze raz, dopóki jest rabarbar
icon_biggrin.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
dokladnie nie pamietam co, chyba kwas szczawiowy po tej dacie jest go wiecej i Rabarbar jest niezdrowy. Ja znam z PL. ze od sw Jana czyli 21 czerwca nie je sie rabarbaru. I tu tez trabia o tym, ze od polowy czerwca jest koniec sezonu na rabarbar i szparagi.
No i raczej nie uswiadczysz go juz w sklepach
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: