- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Ciasto ucierane z rabarbarem
(lub innymi owocami)
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek (średniej wielkości)
- 1 szklanka cukru,
- 70 - 80 g masła,
- 7 łyżek oleju,
- cukier wanilinowy,
- rabarbar (3 duże laski)
Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić razem z olejem i przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodawać po łyżce mąki. Jak wszystko dokładnie się już połączy, wlewamy małą strużką masło z olejem.
Ciasto wlewamy do foremki (21x25) i pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: