Łosoś z masłem cytrynowo-imbirowym*

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
Pyszne. Naprawdę zachwyciło mnie to zestawienie. Przepis z "The Best American Recipes", podpatrzony u Agnieszki (kuchnianadatlantykiem). Masła z tego przepisu wychodzi bardzo dużo, na jedną porcję ryby wystarczy jedna czubata łyżeczka, więc starczy go na co najmniej 6 porcji. Dałam do niego 1 łyżkę zamiast 2 startego imbiru, to jak dla mnie w zupełności wystarczy, masło ma imbirową nutę, ale nie dominuje smaku ryby.

Składniki (2 porcje):

2 filety (albo dzwonka)łososia (każdy po ok. 180-200 gram na osobę)
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki soku z cytryny
lososzmaslemcyynowoimbirowym.jpg


Masło cytrynowo-imbirowe (6 porcji):
6 łyżek miękkiego masła (ok. 90-100 gram)
2 łyżki świeżo wyciśniętego ciepłego soku z cytryny
1 łyżka drobno startego świeżego korzenia imbiru
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

maslocytrynowoimbirowe.jpg

Sok cytrynowy podgrzewamy króciutko (ma być ciepły, ale nie tak, żeby topić masło, czyli np. wkładając go na 8-10 sekund do mikrofalówki). Ubijamy z masłem, szczypiorkiem i imbirem.

Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i posypujemy pieprzem. Smażymy na patelni grillowej spryskanej oliwą (można też użyć pędzelka - by dokładnie wysmarować powierzchnię patelni). Podajemy z masłem cytrynowo-imbirowym.

Dodatki: ziemniaki albo puree z kalafiora.

UWAGI:
Do przepisu nie nadaje się imbir mielony zamiast świeżego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
I co?
Jutro mam lososia.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Masz 5-6 godzin. Zdarzysz?

Zdarzysz. Z Opola do Kolobrzegu jest strasznie daleko - 11 godzin, ale do mnie...
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
rofl.gif

No i się późniłam
icon_frown.gif

icon_wink.gif


Jak smakował?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie zrobilam z imbirem.
Przestraszylam sie braku opinii. Choc pasowalby do ryzu i podduszonych warzyw.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie boje sie imbiru.
Mam dzis lemoniade w imbryczku szklanym.
I tak, taka rekomendacja jest zachecajaca. Dziekuje.
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Robiłam wczoraj!!
Niestety zapomniałam kupić imbir a że wyraźnie napisane żeby nie stosowac zamiennika w postaci mielonego to zrobiłam bez, za to dałam duuużo cytryny!!
Bardzo dobre!!
lecker.gif

Muszę na karteczce zapisać ten imbir!
dump.gif



20090609210.jpg
 

Załączniki

  • 20090609210.jpg
    20090609210.jpg
    379 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Zaliczony.

Mezowi smakowal mi i Kubie mniej.
... sama nie wiem... musze powtorzyc
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Doooobry.
Moja wersja: dużo cytryny, imbir do smaku, bez szczypiorku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Dziś będzie powtórka.
Do masła oprócz soku i imbiru dodałam odrobinę otartej skórki z cytryny, szczyptę soli i sporo drobniutko posiekanej czosnkowej cebuli.
Pycha!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Podnoszę bo dziś robiłam - jedno słowo - REWELACJA!
Nie wiedziałam, że może to być tak wspaniałe połączenie smaków.

Mniam
icon_smile.gif