Pieróg z pomidorami i serem*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Pieróg z pomidorami i serem
http://www.povarenok.ru/recipes/show/10663/


Ciasto bezdrożdżowe — 500 g

* Pomidor (średni) — 3 szt

* Śmietana albo mleko— 10 ml

* Jajko — 1 szt

* Sezam

* ser suługuni — 200 g

* Por

* sól


Pomidory pokroić w małą kosteczkę, por – w pierścienie. Ser zetrzeć na dużej tarce.

Ciasto rozwałkować w długi prostokąt na grubość 2 - 3 mm, wyłożyć na ciasto nadzienie.

Zwinąć ciasto w roladę i włożyć do ogniotrwałej formy posmarowanej masłem. Nadać kształt slimaka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 C.
Ubić śmietanę z jajkiem.

Po 7 - 10 minutach zapiekania wyjąć placek, zalać jajeczną mieszaniną i posypać sezamem.

Zapiekać jeszcze 15 minut
pierog1.jpg

Dziewczyny mieszkające w bratnim kraju mówiły że suługuni można zastąpić bryndzą,ja dałam żółty ser + roladę Ustrzycką.
 

Załączniki

  • pierog1.jpg
    pierog1.jpg
    96.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: