Smażona feta na tostach z truskawkami*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Lekka słoność fety przełamana słodyczą truskawek.

sma_ona_feta_tost.JPG

pieczywo tostowe

ser feta w kostce
sałata lodowa
truskawki
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Pieczywo tostowe zrumienić.
Fetę pokroić w plastry grubości ok 1 cm. Plastry zanurzać najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć krótko, aż będą lekko złote, ostrożnie odwracając na drugą stronę.
Za pomocą łopatki układać po dwa plastry na toście z sałatą. Na wierzchu ułożyć truskawki.
 

Załączniki

  • sma_ona_feta_tost.JPG
    sma_ona_feta_tost.JPG
    99.8 KB · Wyświetleń: 0

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Smażę fetę panierowaną, ale podaję ją jako "paluszki serowe" z surówką lub grillowanymi warzywami i sosem jogurtowo-koperkowo-czosnkowym.

W tym wydaniu również jest ciekawa, bo mieszają się smaki słone ze świeżym słodkim.
Warte spróbowania - podobnie jak w toście hawajskim (z szynką i ananasem) tutaj z truskawką, która jest niezwykle aromatyczna.
Myślę, ze można się pokusić o dodanie truskawek w occie balsamico.