Tarteletki francuskie z cebulą i fetą*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
tarteletki.JPG

1 opakowanie ciasta francuskiego
ser feta
1 duża cebula
papryka konserwowa

Na krem:
125 ml. śmietanki UHT 12%
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 jajku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki kminku
sól do smaku

Foremki do tarteletek wyłożyć ciastem francuskim.
Cebule pokroić w piórka, fetę i paprykę - w kostkę.

Składniki kremu dokładnie zmiksować.

Do foremek nakładać cebulę, fetę i paprykę. Zalewać kremem do wysokości 2/3 foremki ( u mnie - po 3 łyżki na foremkę).

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. 20- 25 min - do zrumienienia ciasta.
Proporcje na 6 tarteletek.
 

Załączniki

  • tarteletki.JPG
    tarteletki.JPG
    71.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
pyszne małe danko
icon_smile.gif
Zrobię na sobotnie śniadanie. Nie mam wprawdzie takich foremek ale silikonowa muffinkowa tez będzie pasowała
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
ŚLiczne, kolorofe
icon_razz.gif


P.S. a ja ciągle do francuskiego jak do jeża podchodzę, nadal sie mrozi
fiesgrins.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Duende: oczywiście, foremka muffinowa też bedzie dobra
icon_smile.gif


Il - czas je wyciągnąć
fiesgrins.gif

Poważnie - zbyt długo mrożone ciasto francuskie potem się do niczego nie nadaje - kruszy się i nie można z niego formować. Traci plastyczność. Więc jesteś na dobrej drodze do zmarnowania go
icon_razz.gif
icon_razz.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
I tak musze miejce w mroźni
icon_wink.gif
robić na zielsko
icon_razz.gif

Ooo Babcia ma w sobote imieniny - moze jakieś ciacha upiekę
gruebel_2.gif