Janssons Frestelse

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
JANSSON FRESTELSE

W Szwecji bardzo znana zapiekanka, serwowana w szczególności w okolicy Bożego Narodzenia.

750 g ziemniaków
2 duże cebule (ok.200g)
80 g masła
125 g anchois filecików
200 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
pęczek pietruszki

1.Ziemniaki obieramy i kroimy w zapałki jak do frytek. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki.
2.W patelni roztapiamy 40 g masła i na nim dusimy cebulkę.
3.Zaroodporne naczynie wysmarować masłem.Na dno położyć połowę ziemniaków,popieprzyć, na nie położyć ceculę i jeszcze raz popieprzyć.Następnie dodać anchois filety .Wszystko przykryć pozostałymi ziemniakami i popieprzyć.
Zalać śmietaną, posypać bułką tartą i cieniutko pokrojonym w paseczki pozostałym masłem.
4.Piec w piekarniku 45 minut w temp. 200 stopni. Kiedy bułka tarta zrobi się brązowa i ziemniaki są miekie, potrawa jest gotowa. Należy ja jeszcze tylko posypać drobno pokrojoną pietruszką
Janssons_Frestelse_kopia.jpg

Ps 1.W Finlandii nazywają ją Janssonin kiusaus a w Niemczech Janssons Versuchung.
Ps 2.Jeśli zamiast anchois dodamy Bücklinge (wędzony śledz) to mamy Karlssons frestelse.

cook.gif
smacznego.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • Janssons_Frestelse_kopia.jpg
    Janssons_Frestelse_kopia.jpg
    153 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy