- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
JANSSON FRESTELSE
W Szwecji bardzo znana zapiekanka, serwowana w szczególności w okolicy Bożego Narodzenia.
750 g ziemniaków
2 duże cebule (ok.200g)
80 g masła
125 g anchois filecików
200 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
pęczek pietruszki
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w zapałki jak do frytek. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki.
2.W patelni roztapiamy 40 g masła i na nim dusimy cebulkę.
3.Zaroodporne naczynie wysmarować masłem.Na dno położyć połowę ziemniaków,popieprzyć, na nie położyć ceculę i jeszcze raz popieprzyć.Następnie dodać anchois filety .Wszystko przykryć pozostałymi ziemniakami i popieprzyć.
Zalać śmietaną, posypać bułką tartą i cieniutko pokrojonym w paseczki pozostałym masłem.
4.Piec w piekarniku 45 minut w temp. 200 stopni. Kiedy bułka tarta zrobi się brązowa i ziemniaki są miekie, potrawa jest gotowa. Należy ja jeszcze tylko posypać drobno pokrojoną pietruszką
Ps 1.W Finlandii nazywają ją Janssonin kiusaus a w Niemczech Janssons Versuchung.
Ps 2.Jeśli zamiast anchois dodamy Bücklinge (wędzony śledz) to mamy Karlssons frestelse.
W Szwecji bardzo znana zapiekanka, serwowana w szczególności w okolicy Bożego Narodzenia.
750 g ziemniaków
2 duże cebule (ok.200g)
80 g masła
125 g anchois filecików
200 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
pęczek pietruszki
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w zapałki jak do frytek. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki.
2.W patelni roztapiamy 40 g masła i na nim dusimy cebulkę.
3.Zaroodporne naczynie wysmarować masłem.Na dno położyć połowę ziemniaków,popieprzyć, na nie położyć ceculę i jeszcze raz popieprzyć.Następnie dodać anchois filety .Wszystko przykryć pozostałymi ziemniakami i popieprzyć.
Zalać śmietaną, posypać bułką tartą i cieniutko pokrojonym w paseczki pozostałym masłem.
4.Piec w piekarniku 45 minut w temp. 200 stopni. Kiedy bułka tarta zrobi się brązowa i ziemniaki są miekie, potrawa jest gotowa. Należy ja jeszcze tylko posypać drobno pokrojoną pietruszką

Ps 1.W Finlandii nazywają ją Janssonin kiusaus a w Niemczech Janssons Versuchung.
Ps 2.Jeśli zamiast anchois dodamy Bücklinge (wędzony śledz) to mamy Karlssons frestelse.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: