Kalafior lub brokuły opiekane w cieście naleśnikowym

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Kalafior opiekany w cieście naleśnikowym
Kalafior_w_ciescie_kopia.jpg
250 ml mleka
170 g mąki
1 jajko
sól, pieprz
opcjonalnie połowa papryczki chilli

1.Z kalafiora oddzielamy różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 6-8 minut.
2.Robimy ciasto naleśnikowe, które przyprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać drobno pokrojoną chilli.
Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki.
3.Ugotowane kalafiory zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażyny na oleju, na złoty kolor obracając ze wszystkich stron.

ps1.Jeśli opiekamy brokuły to gotujemy je ok 4-5 minut.
ps2.Ilość ciasta wystarcza na pokrycie małego kalafiora.
ps3.Namiar,który warto zobaczyć : http://www.onet.tv/klip.html#5122977,c=3
cook.gif
smacznego.gif
ccrs.gif
 

Załączniki

  • Kalafior_w_ciescie_kopia.jpg
    Kalafior_w_ciescie_kopia.jpg
    177.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Ja często robię takie warzywa, bardzo dobre są też pieczarki i cukinia. Ale brokułów, cukinii i pieczarek nie gotuję wcześniej. A jeśli robi tę warzywa w frytkownicy, to w ogóle nic nie trzeba gotować, bo tam jest tak wysoka temperatura, że wszystko się ładnie usmaży. I są chrupiące.
Właściwie to najczęściej robię cukinie, bo jak mi się chce, to robię szybko gęste ciasto naleśnikowe z przyprawami i siup na patelnię i obiad gotowy.