"chińszczyzna" z zupek chińskich

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ponieważ lubię makaron z zupek chińskich a miałam przepis na to danie od koleżanki, postanowiłam spróbować. Troszkę zmodyfikowałam po swojemu i wyszło coś takiego:
30-50 dag mięsa mielonego ( ok. 5 zł)
3 zupki chińskie (pikantne!) ( ok. 3 zł)
papryka czerwona spora ( ja kupuję poza sezonem paprykę z przeceny, np, uszkodzone czy zwiędnięte (1 zł)
20 dag pieczarek
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
Można warzywa świeże zastąpić jakąś mrożonką (nie powinno to kosztować więcej jak 2 zł)
sól, pieprz do smaku, sos sojowy lub maggi ( ale nie jest to konieczne)

Przygotowanie:
wyjąć makaron z torebek, nie rozkruszać za bardzo, dodać wszysdtkie przyprawy z torebeczek, zalać niewielką ilością wody wrzącej, tyle aby makaron spęczniał, przykryć odstawić do spęcznienia ( ew. czasami przemieszać)
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w półkrążki lub piórka, jak się zezłoci lekko dodać czosnek i mięso, podsmażyć razem, dorzucić marchewkę, potem paprykę-pokrojone w paseczki ( ew. mieszankę warzywną) na końcu pieczarki. Smażymy mieszając ale pilnując żeby warzywa się nie rozciapały. Wrzucić napęczniały makaron. Smażyć jeszcze wszystko razem do odparowania wszystkich płynów ( jeśli są), doprawić do smaku.
Koszt ok. 10 zł i cała duża porcja jedzenia spokojnie wystarczy dla 4 osób.

Można zrobić bez mięsa, dać wówczas więcej pieczarek, wtedy będzie jeszcze tańsze i też smaczne.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
"Chinszczyzne" mialam dzisiaj na obiad i wyszlo superanckie....
Zrobilam dokladnie wedlug przepisu, nic nie zmienialam....
Bylo na prawde palce lizac.....Oboje z mezem jestesmy zachwyceni...
Beatko, wielkie dzieki za przepis , <!--emoid:anbetung:--><!--endemo-->
Danie na pewno znajdzie sie na stale w naszym menu....
Polecam wszystkim z czystym sumieniem.

A tak u nas wygladalo na talerzu...

1089.jpg
 

Załączniki

  • 1089.jpg
    1089.jpg
    85.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Zrobię sobie kiedyś to na obiad
icon_smile.gif
oprócz mnie i Mamy nikt na pewno tego nie tknie, ale tam- niech sobie wcinają schabowe z kartoflami :dump: :mrgreen:

A makaron z zupek najlepszy jest na sucho :lol:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Beata jak ty makaron lubbisz z zupek chinskich to ja mam przepis na super salatke z ich udzialem:). Nazywa sie japonska pyszniutka i jest w zeilono mi - :mrgreen:
To ja tez sie "pisze" na ta Twoja pyszniutka....
Przepis juz widzialam i na pewno ja zrobie.....:lol:
Dzieki Paula, ze "przypomnialas" o tej salatce...
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Paula widziałam dziś ten Twój przepis i nawet chciałam Ci polecić tę moją "chińszczyznę" :mrgreen: :mrgreen: Pewnie, że spróbuję tej sałatki a Ty spróbuj to moje danko.
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mniam.. pysznie to wszystko wyglada... :lol:
Nabralam po raz kolejny ochote na taki obiad... :lol: :lol: :lol:

Robilam ta chinszczyzne juz chyba ze trzy razy i za kazdym razem smakuje coraz bardziej ;) :lol:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
właśnie szamię ;) pyszna :lol: :lol: :lol:

zamiast mięska mielonego dałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka ;)

pychotka mnia mniam :lol: :lol: :lol:
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja juz dawno powinnam dodac tu opinie (jak w wielu innych przepisach). Nam tez baaardzo smakowalo.
Na pewno powtorze!
Dzieki, Beata
icon_smile.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zrobilam wg przepisu BeatySz - pyszne byly

nastepnym razem sprobuje z ta mieszanka chinska, zobaczymy co wyjdzie.

pzdr
yenn
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
dzisiaj zrobilam poczatkowo robilam obiad tylko dla siebie, bo rodzinka jak mowila chińszczyzny pod zadna postacia nie lubi. jak posmakowali to musialam dla nich dorobic mało tego, dokładke chcieli,(a to sie rzadko zdarza ;) ) bo taaaakie doooobre :mrgreen: ;) ojciec stwierdzil ze takie pysznosci moze czesciej jesc

robilam bez miesa, bo z lodowki wyszlo, a do sklepu jakos za daleko mi bylo ;) no i uzylam włoszczyzny z hortexu
icon_smile.gif


P.Y.C.H.O.T.A
 

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Zrobiłam wczoraj na obiad. Użylam mieszanki chińskiej i piersi z kurczaka.
Pyszne !!! Beatko dzięki za przepis.
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Robiłam już 2 razy z mrożonką chińską.
mniam.gif

Pyszne jest.
icon_smile.gif