- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Ponieważ lubię makaron z zupek chińskich a miałam przepis na to danie od koleżanki, postanowiłam spróbować. Troszkę zmodyfikowałam po swojemu i wyszło coś takiego:
30-50 dag mięsa mielonego ( ok. 5 zł)
3 zupki chińskie (pikantne!) ( ok. 3 zł)
papryka czerwona spora ( ja kupuję poza sezonem paprykę z przeceny, np, uszkodzone czy zwiędnięte (1 zł)
20 dag pieczarek
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
Można warzywa świeże zastąpić jakąś mrożonką (nie powinno to kosztować więcej jak 2 zł)
sól, pieprz do smaku, sos sojowy lub maggi ( ale nie jest to konieczne)
Przygotowanie:
wyjąć makaron z torebek, nie rozkruszać za bardzo, dodać wszysdtkie przyprawy z torebeczek, zalać niewielką ilością wody wrzącej, tyle aby makaron spęczniał, przykryć odstawić do spęcznienia ( ew. czasami przemieszać)
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w półkrążki lub piórka, jak się zezłoci lekko dodać czosnek i mięso, podsmażyć razem, dorzucić marchewkę, potem paprykę-pokrojone w paseczki ( ew. mieszankę warzywną) na końcu pieczarki. Smażymy mieszając ale pilnując żeby warzywa się nie rozciapały. Wrzucić napęczniały makaron. Smażyć jeszcze wszystko razem do odparowania wszystkich płynów ( jeśli są), doprawić do smaku.
Koszt ok. 10 zł i cała duża porcja jedzenia spokojnie wystarczy dla 4 osób.
Można zrobić bez mięsa, dać wówczas więcej pieczarek, wtedy będzie jeszcze tańsze i też smaczne.
30-50 dag mięsa mielonego ( ok. 5 zł)
3 zupki chińskie (pikantne!) ( ok. 3 zł)
papryka czerwona spora ( ja kupuję poza sezonem paprykę z przeceny, np, uszkodzone czy zwiędnięte (1 zł)
20 dag pieczarek
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
Można warzywa świeże zastąpić jakąś mrożonką (nie powinno to kosztować więcej jak 2 zł)
sól, pieprz do smaku, sos sojowy lub maggi ( ale nie jest to konieczne)
Przygotowanie:
wyjąć makaron z torebek, nie rozkruszać za bardzo, dodać wszysdtkie przyprawy z torebeczek, zalać niewielką ilością wody wrzącej, tyle aby makaron spęczniał, przykryć odstawić do spęcznienia ( ew. czasami przemieszać)
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w półkrążki lub piórka, jak się zezłoci lekko dodać czosnek i mięso, podsmażyć razem, dorzucić marchewkę, potem paprykę-pokrojone w paseczki ( ew. mieszankę warzywną) na końcu pieczarki. Smażymy mieszając ale pilnując żeby warzywa się nie rozciapały. Wrzucić napęczniały makaron. Smażyć jeszcze wszystko razem do odparowania wszystkich płynów ( jeśli są), doprawić do smaku.
Koszt ok. 10 zł i cała duża porcja jedzenia spokojnie wystarczy dla 4 osób.
Można zrobić bez mięsa, dać wówczas więcej pieczarek, wtedy będzie jeszcze tańsze i też smaczne.