Tarta z kremem, porzeczkami i bezą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wg lipcowego numeru Soli Pieprzu to jest tort
icon_smile.gif



Jak dla mnie to raczej tarta ..

Ciasto:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru
1 żółtko

Masa
1 laska wanilii
500 ml mleka
4 łyżeczki żelatyny (hmm.. trochę mnie to zastanowiło, ale posłusznie dodałam)
5 jajek
275 g cukru (coś tego cukru się nie mogę doliczyć, ale ja analfabeta matematyczny :D )
30 g mąki ziemniaczanej
60 g porzeczek (dałam znacznie więcej i dodałam borówki ..)

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć na pól godziny do lodówki

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto piec przez 20 minut.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasiona.
Laskę i nasiona wrzucić do mleka. Mleko zagotować

Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć ze 100 g cukru i mąka ziemniaczaną.
Z mleka wyjąc laskę wanilii , mieszając wlać je do masy z żółtek. Całość ponownie wlać do
garnka. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
W masie rozpuścić żelatynę.
Masę wystudzić


Owoce umyć, kilka zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do przestudzonej masy,
Masę rozsmarować na cieście..
Białka ubić ze 150 g cukru (dałam mniej), rozsmarować na masie z owocami.

Ciasto piec kolejne 20 minut.
Ja3PLMnWB8Qba5QuYX.jpg

 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
zwłaszcza że przecież jak wysoka temp. to jej właściowości = zero
fiesgrins.gif

coś im się tam musiała przezajączkować w tym przepisie.

ale zdjęcie, sama tarta pierwsza klasa
daumen.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Krystyna9 @ 22 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=876713a ja pod wrażeniem tarty.
no ja tez, ja tez, ale o ile wiele tart w zyciu widzialam, o tyle takich kółek naprawde nie
icon_lol.gif


robie jutro z borowka amerykanska.


bardzo dobre, wprawdzie z uwagi na braki niektorych skladnikow dalam cukier waniliowy wlasnorecznie zrobiony i budyn waniliowy zamiast maki, ale musze przynac, ze bardzo mi ta tarta smakuje. jemy z kolezanka prosto z formy.

dzieki za przepis.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: