Wietnamskie lody kawowe

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Źródło przepisu: David Lebovitz "The Perfect Scoop" strona 35

Zanim zacznę o lodach będzie trochę o wietnamskiej kawie. Specjalnością krajową Wietnamu jest kawa parzona w specjalny sposób. Do szklanki wlewa się najpierw porcję słodzonego mleka skondensowanego, a następnie stawia się na tej szklance specjalny filtr przelewowy, gdzie nasypana jest zmielona kawa i zalewa wszystko wrzątkiem, wszystko odbywa się na oczach konsumenta. Kawa powolutku po kropelce spływa na mleko, tworząc drugą ciemną warstwę nad mlekiem i już, słodka i mocna kawa jest gotowa. Tu można obejrzeć to na zdjęciach: http://www.ineedcoffee.com/04/vietnamese/
Można taką kawę pić od razu, gorącą, lub można przelać wszystko do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i tu już blisko do lodów o tym smaku
icon_smile.gif

Składniki na ok. 850 ml masy lodowej (przed zamrożeniem)

1 1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka (ok. 600 g)
1 1/2 szklanki świeżo zaparzonego i schłodzonego espresso lub innej bardzo mocnej kawy (375 ml)
1/2 szklanki śmietanki 12% (125 ml)
duża szczypta zmielonej kawy

Wymieszać wszystkie składniki, schłodzić mocno i mrozić w maszynce do lodów.

Moje uwagi:

- użyłam kawy zaparzonej we włoskich kafetierach czyli porcję z 6 filiżankowej i porcję z 3 filiżankowej, co dało ok. 1 1/2 szklanki naparu
- kawa musi być naprawdę bardzo mocna, ze słabszą lody będą mdłe, oczywiście można użyć bezkofeinowej
- nie miałam śmietanki 12% więc zaszalałam
icon_wink.gif
i dałam kremówkę, choć w przepisie jest half and half, czyli śmietanka ok. 12%, którą można otrzymać przez zmieszanie równych części kremówki i mleka
- użyłam całej puszki mleka, czyli trochę ponad 500 g co jest ilością mniejszą niż w przepisie, ale IMO różnicy wielkiej nie robi
- masę lepiej mrozić masę na dwie raty, ja niestety wlałam całość i mając zbyt słabo zamrożony wkład do maszynki musiałam domrażać lody
- myślę, że te lody udadzą sie także metodą malakserową, tylko nie należy dopuścić do całkowitego zamrożenia masy, żeby nie popsuć malaksera
- duża szczypta kawy to za mało, żeby było ją dobrze widać, można więc dać pewnie z łyżeczkę lub dwie jak ktoś lubi, ale można też zupełnie pominąć

Lody są świetne, orzeźwiające, stawiające na nogi, doskonałe na upały, tyle że szybko się topią co widać niestety na zdjęciu
icon_wink.gif

STbANxWsX3n3verW4X.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
To była pierwsza rzecz jaką zrobiłam w zeszłym roku po skończeniu diety eliminacyjnej i mam do tych lodów niewyobrażalny sentyment. Jadłam je i prawie płakałam ze szczęścia
icon_lol.gif

A tak poza tym to są pyszne.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Kuleżanko Lis, to czemuż się wtedy przepisem nie podzieliliście aaaa?
Margot, one są pyszne i jakie proste do zrobienia
fiesgrins.gif

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Dziunia dzięki za linka, nie wiedziałam ze można te ksiazke gdzies w internecie obejrzec
icon_smile.gif
a lody pierwsza klasa, chetnie bym sprobowala
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mmmmmmmmmmm, koniecznie muszę spróbować. Kawa+lody+ domowa produkcja... wchodzę w to
icon_mrgreen.gif
daumen.gif

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Muszę zrobić porządek w zamrażarce, muszę zrobić porządek w zamrażarce, muszę zrobić porządek w zamrażarce...
icon_mrgreen.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
A ja idę umyć swój i włożyć
icon_mrgreen.gif

Lisko, są rzeczy ważniejsze niż czysta kuchnia
icon_cool.gif

Ja robię bez pralinu, bo takie jadłam w Berthillonie, zawszeć to mniej zmywania.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
dziunia @ 27 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=878261Źródło przepisu: David Lebovitz "The Perfect Scoop" strona 35
Tu można obejrzeć to na zdjęciach: http://www.ineedcoffee.com/04/vietnamese/
Można taką kawę pić od razu, gorącą, lub można przelać wszystko do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i tu już blisko do lodów o tym smaku
icon_smile.gif
Ciekawostka
gruebel_2.gif
A jakby tak zrobic te kawe poslugujac sie filtrem z wloskiej kawiarki, takiej wiekszej poczynajac od 3 filizanek
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy