Bitki na sposób rosyjski*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bitki to po prostu kotleciki z mielonego mięsa. Ale w kuchni rosyjskiej bitki podaje się na tyle różnych sposobów i tak wyjątkowo smacznie, iż stają się daniem prawdziwie atrakcyjnym. Dziś podaję wersję skromniejszą, z miesięcznika Ty i Ja, ale dostatecznie atrakcyjną, by ją przy najbliższej okazji wypróbować.
Składniki
50 dkg mięsa mielonego wołowego
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz i mielona papryka do smaku
1 kg ugotowanych (nie rozgotowanych) poprzedniego dnia ziemniaków
3 łyżki tartego sera ( ementaler, gouda)
2 łyżki bułki tartej
masło do smażenia


Sos
4 dkg masła
4 dkg mąki
szklanka (1/4 litra) rosołu (może być z kostki)
1 średnia cebula utarta na tarce o najmniejszych oczkach
4 łyżki kwaśnej śmietany (22%)

Z mięsa wołowego, odciśniętej bułki, jajka, drobno posiekanej i uduszonej w maśle cebuli, soli, pieprzu i papryki do smaku (mięso powinno być w miarę ostro przyprawione), wyrabiamy jednolitą masę. Z masy tej formujemy 4 - 5 owalnych spłaszczonych kotlecików, które powoli, na niewielkim ogniu, obsmażamy z obu stron na maśle na piękny, rumiany kolor. Podsmażone bitki układamy w płaskim ogniotrwałym naczyniu i otaczamy pokrojonymi w niezbyt cienkie plastry ziemniakami.
Teraz przyrządzamy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy szklanką rosołu. Dodajemy też utartą na miazgę cebulę, solimy do smaku i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut. Póżniej podprawiamy 4 łyżkami śmietany.
Sosem polewamy bitki i ziemniaki, a całość posypujemy tartym serem zmieszanym z utartą bułką. Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 190-200 st. piekarnika na 20 minut.
Oddzielnie podamy zieloną sałatę i ewentualnie pikantnie przyprawioną ćwikłę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobiłam wczoraj na obiad. Pyszny sos
lecker.gif
,bardzo smaczne urozmaicenie tradycyjnych mielonych
daumen.gif
.

Seniorko-Twoje mięsne przepisy przypadły naszej rodzinie do gustu
daumen.gif
. Kurczak po węgiersku gościł na naszym stole juz kilkakrotnie ( ach ten sos
mniam.gif
)
Dzisiaj będzie węgierska pieczen pasterzy a w kolejce jest wątróbka drobiowa.
Dziękuje
cvety.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się ogromnie, że smakują Wam moje dania mięsne. To balsam dla duszy, takie pochwały. Serdecznie pozdrawiam i smacznego
wink.gif