Bitki to po prostu kotleciki z mielonego mięsa. Ale w kuchni rosyjskiej bitki podaje się na tyle różnych sposobów i tak wyjątkowo smacznie, iż stają się daniem prawdziwie atrakcyjnym. Dziś podaję wersję skromniejszą, z miesięcznika Ty i Ja, ale dostatecznie atrakcyjną, by ją przy najbliższej okazji wypróbować.
Składniki
50 dkg mięsa mielonego wołowego
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz i mielona papryka do smaku
1 kg ugotowanych (nie rozgotowanych) poprzedniego dnia ziemniaków
3 łyżki tartego sera ( ementaler, gouda)
2 łyżki bułki tartej
masło do smażenia
Sos
4 dkg masła
4 dkg mąki
szklanka (1/4 litra) rosołu (może być z kostki)
1 średnia cebula utarta na tarce o najmniejszych oczkach
4 łyżki kwaśnej śmietany (22%)
Z mięsa wołowego, odciśniętej bułki, jajka, drobno posiekanej i uduszonej w maśle cebuli, soli, pieprzu i papryki do smaku (mięso powinno być w miarę ostro przyprawione), wyrabiamy jednolitą masę. Z masy tej formujemy 4 - 5 owalnych spłaszczonych kotlecików, które powoli, na niewielkim ogniu, obsmażamy z obu stron na maśle na piękny, rumiany kolor. Podsmażone bitki układamy w płaskim ogniotrwałym naczyniu i otaczamy pokrojonymi w niezbyt cienkie plastry ziemniakami.
Teraz przyrządzamy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy szklanką rosołu. Dodajemy też utartą na miazgę cebulę, solimy do smaku i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut. Póżniej podprawiamy 4 łyżkami śmietany.
Sosem polewamy bitki i ziemniaki, a całość posypujemy tartym serem zmieszanym z utartą bułką. Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 190-200 st. piekarnika na 20 minut.
Oddzielnie podamy zieloną sałatę i ewentualnie pikantnie przyprawioną ćwikłę.
Składniki
50 dkg mięsa mielonego wołowego
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz i mielona papryka do smaku
1 kg ugotowanych (nie rozgotowanych) poprzedniego dnia ziemniaków
3 łyżki tartego sera ( ementaler, gouda)
2 łyżki bułki tartej
masło do smażenia
Sos
4 dkg masła
4 dkg mąki
szklanka (1/4 litra) rosołu (może być z kostki)
1 średnia cebula utarta na tarce o najmniejszych oczkach
4 łyżki kwaśnej śmietany (22%)
Z mięsa wołowego, odciśniętej bułki, jajka, drobno posiekanej i uduszonej w maśle cebuli, soli, pieprzu i papryki do smaku (mięso powinno być w miarę ostro przyprawione), wyrabiamy jednolitą masę. Z masy tej formujemy 4 - 5 owalnych spłaszczonych kotlecików, które powoli, na niewielkim ogniu, obsmażamy z obu stron na maśle na piękny, rumiany kolor. Podsmażone bitki układamy w płaskim ogniotrwałym naczyniu i otaczamy pokrojonymi w niezbyt cienkie plastry ziemniakami.
Teraz przyrządzamy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy szklanką rosołu. Dodajemy też utartą na miazgę cebulę, solimy do smaku i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut. Póżniej podprawiamy 4 łyżkami śmietany.
Sosem polewamy bitki i ziemniaki, a całość posypujemy tartym serem zmieszanym z utartą bułką. Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 190-200 st. piekarnika na 20 minut.
Oddzielnie podamy zieloną sałatę i ewentualnie pikantnie przyprawioną ćwikłę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: