IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Marshmallows - pianki
Ilona
post 21 Aug 2009, 07:53
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.714
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Przepis znalazłam w necie - oczywiście nie pamiętam gdzie (wydrukowałam przepis ale bez autora icon_frown.gif )

3/4 szkl. wody
2 szkl. cukru
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w pół szkl. wody
szczypta soli
cukier waniliowy (w oryginale był olejek waniliowy)
2 łyżki cukru pudru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej (w oryginale były 2 łyżki mąki kukurydzianej i cukier p.)

Wodę zagotować z cukrem i c.waniliowym - ma powstać syrop. Zdjąć z ognia i powoli domieszać rozpuszczoną żelatynę, dodać sól.
Masę ostudzić (ja żeby było szybciej studziłam w misce, którą wstawiłam do lodowatej wody w zlewie icon_wink.gif). Kiedy będzie chłodna ubić mikserem do białości - musi byc gęsta (coś jak białka na beze icon_wink.gif).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać mieszanką mąki i cukru pudru. Wylać na to masę, rozprowadzić, czekać aż zastygnie (dość szybko zastyga icon_wink.gif)
Kroić w dowolne kształty (jeśli się klei do noża to moczyć go w zimnej wodzie). Każdy kawałek obtoczyć w cukrze pudrze.
Smacznego icon_mrgreen.gif

Załączony plik  pian_bla.jpg ( 10.89K ) Suma pobrań: 14


Załączony plik  pian.jpg ( 23.39K ) Suma pobrań: 6




P.S. zauważyłam, że trzeba je trzymać w zamkniętym pojemniku, bo obsychają (miałam na noc na talerzu z jednorazowką - tam gdzie doszło powietrze pianka zrobiła się sztywna icon_wink.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 21 Aug 2009, 07:56
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Piękne i profesjonalne, jak z obrazka daumen.gif i na pewno pyszne. Chętnie wypróbuję przepis icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 21 Aug 2009, 08:09
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.714
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



anbetung.gif
Spróbuj, bo szybko się robi - trochę trwa studzenie ale możesz obiad w tym czasie robić icon_razz.gif
Ja juz mam pomysła ze zmianami małymi icon_wink.gif

Tato dostał "do kawy" - myślałam, że będzie marudził ale zjadł i powiedział, że smaczne icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 21 Aug 2009, 14:19
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Przypuszczam, że ten przepis to przepis E-katt z GP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 21 Aug 2009, 19:22
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.714
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



O Siostra przepis taki jak był na blogu ale to chyba nie tej osoby. Fotki były jak jedna pianka jest wrzucoana ko filiżanki z kawą icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 23 Aug 2009, 20:42
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



No proszę, powiedziałś o filiżance i mnie oświeciło: to z tego bloga, który Ci pokazywałam kiedyś: http://zapiski-kuchenne.blogspot.com/2009/...ows-pianki.html
icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 24 Aug 2009, 07:28
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.714
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



freu.gif
Brawa dla tej Pani za świetną pamięć icon_mrgreen.gif to ten blog daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 24 Aug 2009, 07:53
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Go to the top of the page
 
+Quote Post
weerka
post 15 Jun 2011, 10:05
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.615
Dołączył: 3-May 09
Użytkownik nr: 15.547



czy ktoś jeszcze je robił?
czy smak/konsystencja jest podobna do oryginału?
chciałabym je zrobić w prezencie dla fana marshmallows i nie chcę żeby był rozczarowany.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 1st April 2020 - 02:17