Wegetarianski Shepherd's Pie

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
dla Margot i Ilony

Farsz:
110g fasolki z czarnym oczkiem (lobhia), namoczonej przez noc w zimnej wodzie, odcedzonej
75g polowek zielonego suszonego grochu, bez namaczania, przeplukanych tylko
75g zielonej soczewicy, bez namaczania, przeplukanej tylko
50g marchewki, obranej i pokrojonej w kostke
50g brukwi, obranej i pokrojonej w kostke
50g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostke
1 duza cebula
1 mala zielna papryka
50g masla
1 czubata lyzka mieszanych swizych ziol, posiekanych (rozmaryn, szalwia, tymianek, pietruszka)
1/4 lyzeczki proszku z kwiatu muszkatolowca
1/4 lyzeczki cayenne
sol i pieprz

"Pierzynka":
110g miekkiego bialego sera koziego
700g obranych ziemniakow
225g pomidorow, pokrojonych w plasterki
50g masla
2 lyzki mleka
25g pecorino lub parmezanu

1-2 lyzki siekanego szczypiorku

Odcedzona fasolke, groch i soczewice wkladam do garnka, wlewam 725ml wrzatku, sole, zakrywam pokrywka i gotuje na malym ogniu przez 60 minut lub gdy fasolki wchlona wode i sa miekkie. Zdejmuje z ognia i niedbale ugniatam je widelcem.

Rozgrzewam piec do 190C. Gotuje ziemniaki.

Na duzej patelni stapiam maslo, wrzucam pokrojone warzywa i gotuje je przez 15 minut, mieszajc od czasu do czasu. Gdy sie delikatnie zezloca, zdejmuje z ognia i dodaje do nich fasole, groch i soczewice wraz z ziolami i przyprawami. Mieszam delikatnie i przekladam farsz do natluszczonego zaroodpornego naczynia (23cm dlugie, 5cm glebokie). Na farsz wykladam plastry pomidorow (powinny delikatnie na siebie zachodzic). Odcedzam ziemniaki i do goracych dodaje maslo, mleko i kozi ser i ubijam do uzyskania gladkiego puree. Doprawiam do smaku i dodaje szczypiorek. Rozprowadzam ziemiaczna mase na warzywnym farszu i posypuje obficie startym pecorino/parmezanem.
Naczynie wkladam do pieca na najwyzsza polke i zapiekam 20-25 min, az wierzch nabierze brazowego koloru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea_73

Member
Sie 24, 2009
42
0
0
Dla mnie tez!
icon_smile.gif
To brzmi fantastycznie Tatter, zrobie jesienia
daumen.gif

A czy zamiast fasolki z czarnym oczkiem mozna uzyc jakiejs innej? Czy bardzo wplynie to na smak?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Oczywiscie mozesz uzyc innej fasolki, choc przyznam szczerze, ze lobhia pasuje mi tu najbardziej, ze wzghledu na konsystencje i smak, poczytaj jeszcze to, zanim zrobisz zakupy...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
U mnie nie tylko takiej fasoli nigdy nie widziałam, ale zielonego grochu w połówkach też, mimo usilnych poszukiwań, nigdy nie udało mi się kupić. Żółty tak - zielony nie bywa, jak mówią w sklepach.
baa.gif
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
Moim zdaniem lepiej uzyc slodkie ziemniaki zwane tez batatami lub patatami zamiast brukwi. Brukiew szybko zamienia sie w miazge i smak jest nieciekawy. Slodkie ziemniaki maja szerokie zastosowanie do dan slonych jak i slodkich, do deserow, do zapiekanek i tez mozna robic z nich frytki.
Mozna tez uzyc yam, ktory wyglada b. podobnie, jak slodkie ziemniaki, czesto jest tez z nimi mylony, ale botanicznie to inna rodzina, chociaz zastosowanie ma podobne i tez smialo mozna uzyc zamiast brukwi.
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
Margot, yam, a slodki ziemniak to nie to samo, wlasnie pisalam wyzej ze sa czesto mylone. Wygladaja podobnie, ale sa z innej rodziny botanicznej. Wiadomosci sa w wikipedii. Slodkie ziemniaki (Ipomoea batatas) maja itensywny ciemno-pomaranczowy kolor, ale jest tez odmiana o zoltym kolorze, yam (Dioscorea batatas) ma ciemno brazowa skorke i miazsz zaleznie od odmiany moze byc w kolorze kremowym, fioletowym albo czerwonym. Nazwa "yam" pochodzi z Afryki od slowa "jesc".
To jednak sa inne warzywa.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
a Margot chodziło o to, że w Polsce takie warzywa są praktycznie niedostępne. Po prostu baaardzo ciężko je kupić.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O mniam. To musi być pyszne.
Dziękuję - postaram się zrobić (ze swoimi modyfikacjami - na szczęście się da troche pozmieniać
icon_biggrin.gif
)
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Hanka145 @ 26 Aug 2009, 21:19 ) index.php?act=findpost&pid=886570Moim zdaniem lepiej uzyc slodkie ziemniaki zwane tez batatami lub patatami zamiast brukwi. Brukiew szybko zamienia sie w miazge i smak jest nieciekawy. Slodkie ziemniaki maja szerokie zastosowanie do dan slonych jak i slodkich, do deserow, do zapiekanek i tez mozna robic z nich frytki.
Mozna tez uzyc yam, ktory wyglada b. podobnie, jak slodkie ziemniaki, czesto jest tez z nimi mylony, ale botanicznie to inna rodzina, chociaz zastosowanie ma podobne i tez smialo mozna uzyc zamiast brukwi.
Nie zgodze sie z Toba, brukiew wcale nie "zamienia sie w miazge". Te zapiekanke przyrzadzilam juz wiele razy, takze inne potrawy z brukwi nie sa mi obce. Ba, nawet uprawiam brukiew od lat, miedzy innymi dla jej doskonalych walorow smakowych i teksturowych. Poza tym jestem zwolenniczka uzywania w potrawach, szczegolnie warzywnych, skladnikow sezonowych i lokalnie dostepnych, obstawac zatem bede przy brukwi, ktora takim warzywem jest rowniez dla Margot. Bataty czy yam, z tego co mi wiadomo, nie sa w Polsce uprawiane i dlatego tez, sa dla Margot "marzeniem scietej glowy".

Poza tym to wlasnie bataty, maja tendencje do szybkiego rozgotowywania sie, nawet w calosci i powiem szczerze, ze nie wyobrazam sobie jak moglyby zachowac ksztalt pokrojone w mala kostke. Dodam tylko, ze bataty bardzo lubie i yamyam tez jest mi znany.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
ja uważam tak jak Tatter ,że sezonowe warzywa i owoce są najlepsze ,co nie znaczy ,że z radością używam takich egzotycznych ,,nie naszych" warzyw czy owoców
Ale jeśli w zapiekance mogę użyć takie łatwo ( łatwiej-brukiew ma w Polsce złą opinie ,taką jeszcze po II wojnie , dlatego przez jakiś czas była ciężko dostępna ,ale to się zmienia ) dostępne warzywa to nie ma co zmieniać , tym bardziej ,że po oba te warzywa- słodki ziemniak czy yam to ja bym musiała jechać 100km
Na dniach rozejrzę się za tą fasolą i grochem( groch był zielony bo ja kupowałam do czegoś na bank ,był u mnie ,ale czy jest nie wiem
gruebel_2.gif
)
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
Brukiew wystepuje w kilku odmianach, ktore roznia sie wygladem i moze inaczej sie zachowuja w gotowaniu. Moglam tez pomylic ja z pewnym gatunkiem rzepy, ktora wygladem przypomina jeden z gatunkow brukwi, bo pisalam z wlasnego doswiadczenia. Cokolwiek to bylo, to sie szybko rozwalilo, myslalam ze to brukiew. Choc tu nie miejsce na to w tym temacie, to warto wiedziec, ze brukiew zawiera cyjanoglukozydy, ktore w procesie przeksztalcaja sie w tiocyjanki, a te hamuja dostep jodu do tarczycy. Jedzac brukiew czesto - mozna dostac niedoczynnosci tarczycy, a kto juz ma, to powinien jesc ja raczej rzadko. Niestety jeszcze kilka warzyw zawiera ten zwiazek: maniok, kukurydza, kielki bambusa i tez bataty (czyli slodkie ziemniaki). Nie chodzi o to, zeby sie zupelnie wyrzec, jednak trzeba uwazac z iloscia, zwlaszcza kukurydzy, ktora wszyscy b. lubimy.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator: