- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
dla Margot i Ilony
Farsz:
110g fasolki z czarnym oczkiem (lobhia), namoczonej przez noc w zimnej wodzie, odcedzonej
75g polowek zielonego suszonego grochu, bez namaczania, przeplukanych tylko
75g zielonej soczewicy, bez namaczania, przeplukanej tylko
50g marchewki, obranej i pokrojonej w kostke
50g brukwi, obranej i pokrojonej w kostke
50g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostke
1 duza cebula
1 mala zielna papryka
50g masla
1 czubata lyzka mieszanych swizych ziol, posiekanych (rozmaryn, szalwia, tymianek, pietruszka)
1/4 lyzeczki proszku z kwiatu muszkatolowca
1/4 lyzeczki cayenne
sol i pieprz
"Pierzynka":
110g miekkiego bialego sera koziego
700g obranych ziemniakow
225g pomidorow, pokrojonych w plasterki
50g masla
2 lyzki mleka
25g pecorino lub parmezanu
1-2 lyzki siekanego szczypiorku
Odcedzona fasolke, groch i soczewice wkladam do garnka, wlewam 725ml wrzatku, sole, zakrywam pokrywka i gotuje na malym ogniu przez 60 minut lub gdy fasolki wchlona wode i sa miekkie. Zdejmuje z ognia i niedbale ugniatam je widelcem.
Rozgrzewam piec do 190C. Gotuje ziemniaki.
Na duzej patelni stapiam maslo, wrzucam pokrojone warzywa i gotuje je przez 15 minut, mieszajc od czasu do czasu. Gdy sie delikatnie zezloca, zdejmuje z ognia i dodaje do nich fasole, groch i soczewice wraz z ziolami i przyprawami. Mieszam delikatnie i przekladam farsz do natluszczonego zaroodpornego naczynia (23cm dlugie, 5cm glebokie). Na farsz wykladam plastry pomidorow (powinny delikatnie na siebie zachodzic). Odcedzam ziemniaki i do goracych dodaje maslo, mleko i kozi ser i ubijam do uzyskania gladkiego puree. Doprawiam do smaku i dodaje szczypiorek. Rozprowadzam ziemiaczna mase na warzywnym farszu i posypuje obficie startym pecorino/parmezanem.
Naczynie wkladam do pieca na najwyzsza polke i zapiekam 20-25 min, az wierzch nabierze brazowego koloru.
Farsz:
110g fasolki z czarnym oczkiem (lobhia), namoczonej przez noc w zimnej wodzie, odcedzonej
75g polowek zielonego suszonego grochu, bez namaczania, przeplukanych tylko
75g zielonej soczewicy, bez namaczania, przeplukanej tylko
50g marchewki, obranej i pokrojonej w kostke
50g brukwi, obranej i pokrojonej w kostke
50g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostke
1 duza cebula
1 mala zielna papryka
50g masla
1 czubata lyzka mieszanych swizych ziol, posiekanych (rozmaryn, szalwia, tymianek, pietruszka)
1/4 lyzeczki proszku z kwiatu muszkatolowca
1/4 lyzeczki cayenne
sol i pieprz
"Pierzynka":
110g miekkiego bialego sera koziego
700g obranych ziemniakow
225g pomidorow, pokrojonych w plasterki
50g masla
2 lyzki mleka
25g pecorino lub parmezanu
1-2 lyzki siekanego szczypiorku
Odcedzona fasolke, groch i soczewice wkladam do garnka, wlewam 725ml wrzatku, sole, zakrywam pokrywka i gotuje na malym ogniu przez 60 minut lub gdy fasolki wchlona wode i sa miekkie. Zdejmuje z ognia i niedbale ugniatam je widelcem.
Rozgrzewam piec do 190C. Gotuje ziemniaki.
Na duzej patelni stapiam maslo, wrzucam pokrojone warzywa i gotuje je przez 15 minut, mieszajc od czasu do czasu. Gdy sie delikatnie zezloca, zdejmuje z ognia i dodaje do nich fasole, groch i soczewice wraz z ziolami i przyprawami. Mieszam delikatnie i przekladam farsz do natluszczonego zaroodpornego naczynia (23cm dlugie, 5cm glebokie). Na farsz wykladam plastry pomidorow (powinny delikatnie na siebie zachodzic). Odcedzam ziemniaki i do goracych dodaje maslo, mleko i kozi ser i ubijam do uzyskania gladkiego puree. Doprawiam do smaku i dodaje szczypiorek. Rozprowadzam ziemiaczna mase na warzywnym farszu i posypuje obficie startym pecorino/parmezanem.
Naczynie wkladam do pieca na najwyzsza polke i zapiekam 20-25 min, az wierzch nabierze brazowego koloru.
Ostatnią edycję dokonał moderator: