Jajka w galarecie*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jajka w galarecie mogą być podane jako przystawka lub jako składnik zimnego bufetu. Można do nich podać majonez lub sos chrzanowy.

jajko.JPG

4 jajka
250 ml lub bulionu
3 łyżeczki żelatyny
przyprawy
zielony groszek mrożony
papryka konserwowa

sałata do dekoracji


Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Przekroić na pół.
Przygotować bulion. Doprawić go pieprzem, aby był pikantny. W gorącym bulionie rozpuścić dokładnie żelatynę.
Zielony groszek ugotować, aby był miękki, ok. 5 min.


Foremki nasmarować olejem.
W każdej foremce układać po połówce jajka oraz groszek i paprykę.
Jajka zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Jajka wychodzą bez problemu z foremek, kiedy się je dookoła podważy delikatnie nożem.

jajko2.JPG
 

Załączniki

  • jajko.JPG
    jajko.JPG
    102.9 KB · Wyświetleń: 0
  • jajko2.JPG
    jajko2.JPG
    101.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
fajny pomył na szybka przekąskę
icon_biggrin.gif