- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jajka w galarecie mogą być podane jako przystawka lub jako składnik zimnego bufetu. Można do nich podać majonez lub sos chrzanowy.
4 jajka
250 ml lub bulionu
3 łyżeczki żelatyny
przyprawy
zielony groszek mrożony
papryka konserwowa
sałata do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Przekroić na pół.
Przygotować bulion. Doprawić go pieprzem, aby był pikantny. W gorącym bulionie rozpuścić dokładnie żelatynę.
Zielony groszek ugotować, aby był miękki, ok. 5 min.
Foremki nasmarować olejem.
W każdej foremce układać po połówce jajka oraz groszek i paprykę.
Jajka zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Jajka wychodzą bez problemu z foremek, kiedy się je dookoła podważy delikatnie nożem.


4 jajka
250 ml lub bulionu
3 łyżeczki żelatyny
przyprawy
zielony groszek mrożony
papryka konserwowa
sałata do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Przekroić na pół.
Przygotować bulion. Doprawić go pieprzem, aby był pikantny. W gorącym bulionie rozpuścić dokładnie żelatynę.
Zielony groszek ugotować, aby był miękki, ok. 5 min.
Foremki nasmarować olejem.
W każdej foremce układać po połówce jajka oraz groszek i paprykę.
Jajka zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Jajka wychodzą bez problemu z foremek, kiedy się je dookoła podważy delikatnie nożem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: