Staroświeckie ciasto z jabłkami-

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" i podany przez Seniorkę
anbetung.gif
, a ja go tylko
wypróbowałam. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i jeszcze do tego pyszne.

1 kg kwaśnych jabłek(np. renety) dałam renety
3/4 szklanki cukru
1 szklanka bakalii (posiekane orzechy, rodzynki) dałam orzechy, rodzynki i żurawinę i kilka migdałów
3-4 jajka (dałam 3 szt)
4 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Pokrojone na małe kawałki jabłka zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie
i odstawiamy na pół godziny. Wbijamy jajka, dodajemy olej i mieszamy.
Wsypujemy mąkę oraz proszek z sodą i znów starannie mieszamy.
Przelewamy ciasto do dużej formy prostokątnej. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180st.C i pieczemy ok. 45 min.
Moje uwagi:
Piekłam w tortownicy o średnicy 28cm i było akurat. Czas pieczenia u mnie 55min.
Serdecznie polecam.

 

Załączniki

  • staro_wieckie_z_jab_kami.jpg
    staro_wieckie_z_jab_kami.jpg
    83.7 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
Śliczne ciasto, Mariaanno. Nie piekłam go od dwudziestu lat, ale muszę to wkrótce nadrobić.
icon_smile.gif

 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0