- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" i podany przez Seniorkę
, a ja go tylko
wypróbowałam. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i jeszcze do tego pyszne.
1 kg kwaśnych jabłek(np. renety) dałam renety
3/4 szklanki cukru
1 szklanka bakalii (posiekane orzechy, rodzynki) dałam orzechy, rodzynki i żurawinę i kilka migdałów
3-4 jajka (dałam 3 szt)
4 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Pokrojone na małe kawałki jabłka zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie
i odstawiamy na pół godziny. Wbijamy jajka, dodajemy olej i mieszamy.
Wsypujemy mąkę oraz proszek z sodą i znów starannie mieszamy.
Przelewamy ciasto do dużej formy prostokątnej. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180st.C i pieczemy ok. 45 min.
Moje uwagi:
Piekłam w tortownicy o średnicy 28cm i było akurat. Czas pieczenia u mnie 55min.
Serdecznie polecam.

wypróbowałam. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i jeszcze do tego pyszne.
1 kg kwaśnych jabłek(np. renety) dałam renety
3/4 szklanki cukru
1 szklanka bakalii (posiekane orzechy, rodzynki) dałam orzechy, rodzynki i żurawinę i kilka migdałów
3-4 jajka (dałam 3 szt)
4 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Pokrojone na małe kawałki jabłka zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie
i odstawiamy na pół godziny. Wbijamy jajka, dodajemy olej i mieszamy.
Wsypujemy mąkę oraz proszek z sodą i znów starannie mieszamy.
Przelewamy ciasto do dużej formy prostokątnej. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180st.C i pieczemy ok. 45 min.
Moje uwagi:
Piekłam w tortownicy o średnicy 28cm i było akurat. Czas pieczenia u mnie 55min.
Serdecznie polecam.