- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Sernik bananowo – kajmakowy z orzechami
Właśnie się zastanawiałam, co tym razem z robić z trzech bardzo dojrzałych bananów, gdy przeczytałam post Eve.eire o książeczce z sernikami.
Pogrzebałam w spiżarni, znalazłam zapomnianą puszkę kajmaku i od razu wiedziałam, że to jest to!
Dziękuję Ci Eve za inspirację!
Składniki:
Spód:
100 g ciasteczek Digestive
60 g mielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
60 – 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (Delfiko lub MilkLand) w temperaturze pokojowej
200 g trzykrotnie mielonego sera o zawart. 5% tłuszczu, w temp. pokojowej
3 duże bardzo dojrzałe banany
sok z połówki cytryny
1 puszka masy kajmakowej orzechowej Markomilk (ok. 390 g)
4 duże jajka
2 łyżki esencji waniliowej
Do dekoracji – bita śmietana, połówki orzechów włoskich w karmelu, kawa rozpuszczalna
Tortownica 23 cm wysmarowana masłem.
Wykonanie:
Spód:
Ciastka przełożyć do woreczka z mocnej folii, zgnieść wałkiem na piasek, dodać orzechy i stopione masło, wymieszać, ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w lodówce, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 10 minut). Wystudzić.
Masa serowa:
Do dużej miski włożyć pokrojone w kawałki banany, skropić je sokiem z cytryny, zmiksować krótko żyrafą , dodać podgrzaną masę kajmakową, wymieszać. Dodać sery, esencję waniliową i jajka (po jednym). Wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia składników. Nie miksować. Wylać na podpieczony spód.
Piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach plus 50 w 160).
Wyjąć z piekarnika na ażurową podstawkę. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki w zamkniętym pojemniku na ciasta. Dekorować na obwodzie rozetkami bitej śmietany, orzechami w karmelu i odrobiną kawy rozpuszczalnej.
Sernik jest nadspodziewanie smaczny, jedwabiście kremowy, ale ładnie zestalony i łatwy w krojeniu, aromatyczny i nie za słodki.
Mojej banano- i kajmakolubnej rodzinie bardzo zasmakował. Następnym razem zrobię wersję z dodatkiem kawy do masy serowej - myślę, że będzie jeszcze smaczniejsza.
Właśnie się zastanawiałam, co tym razem z robić z trzech bardzo dojrzałych bananów, gdy przeczytałam post Eve.eire o książeczce z sernikami.
Pogrzebałam w spiżarni, znalazłam zapomnianą puszkę kajmaku i od razu wiedziałam, że to jest to!
Dziękuję Ci Eve za inspirację!
Składniki:
Spód:
100 g ciasteczek Digestive
60 g mielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
60 – 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (Delfiko lub MilkLand) w temperaturze pokojowej
200 g trzykrotnie mielonego sera o zawart. 5% tłuszczu, w temp. pokojowej
3 duże bardzo dojrzałe banany
sok z połówki cytryny
1 puszka masy kajmakowej orzechowej Markomilk (ok. 390 g)
4 duże jajka
2 łyżki esencji waniliowej
Do dekoracji – bita śmietana, połówki orzechów włoskich w karmelu, kawa rozpuszczalna
Tortownica 23 cm wysmarowana masłem.
Wykonanie:
Spód:
Ciastka przełożyć do woreczka z mocnej folii, zgnieść wałkiem na piasek, dodać orzechy i stopione masło, wymieszać, ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w lodówce, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 10 minut). Wystudzić.
Masa serowa:
Do dużej miski włożyć pokrojone w kawałki banany, skropić je sokiem z cytryny, zmiksować krótko żyrafą , dodać podgrzaną masę kajmakową, wymieszać. Dodać sery, esencję waniliową i jajka (po jednym). Wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia składników. Nie miksować. Wylać na podpieczony spód.
Piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach plus 50 w 160).
Wyjąć z piekarnika na ażurową podstawkę. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki w zamkniętym pojemniku na ciasta. Dekorować na obwodzie rozetkami bitej śmietany, orzechami w karmelu i odrobiną kawy rozpuszczalnej.
Sernik jest nadspodziewanie smaczny, jedwabiście kremowy, ale ładnie zestalony i łatwy w krojeniu, aromatyczny i nie za słodki.
Mojej banano- i kajmakolubnej rodzinie bardzo zasmakował. Następnym razem zrobię wersję z dodatkiem kawy do masy serowej - myślę, że będzie jeszcze smaczniejsza.
Ostatnią edycję dokonał moderator: