- Lut 9, 2009
- 803
- 0
- 0
Mam nadzieje ze nie powielam przepisu, pochodzi on z ksiazeczki "Ciasta na stól", jest ciastem nagrodzonym autorstwa pani Zofii. Od siebie dodam ze w smaku jest powalajacy i marzę o zjedzeniu chociaz kawalka, musze tez przyznac ze jest pracochlonny i dosc drogi, polecam wszystkim na szczegolne okazje, zachwycilam nim wszystkich gosci bez wyjatku, do dzieła.
Proporcje na tortownice o srednicy 26 cm.
Blaty czekoladowe:
30 dag bialej czekolady,
15 dag gorzkiej czekolady,
20 dag orzechow laskowych,
4 platy cienkich wafli.
Gorzka czekolade roztopic w goracej kapieli wodnej, dodac zmielone orzechy i dokladnie wymieszac.Mase przelozyc do tortownicy wylozonej papierem i pozostawic do wystygniecia(mozna na kilka minut wlozyc do zamrazalki).
Biala czekolade roztopic w kapieli dodac drobno pokruszone wafle i dokladnie wymieszac,mase podzielic na dwie czesci i uformowac w tortownicy dwa blaty.
Masa pomaranczowa:
10 dag mielonych migdalow,
10dag mielonych pistacji (nie solonych),
2-4 lyzki marmolady pomaranczowej,
skorka otarta z cytryny.
Wszystko utrzec na jednolita mase.
Krem czekoladowy:
3/4 litra kremowki,
40 dag czekolady mlecznej,
2 lyzki kawy rozpuszczalnej,
2 torebki zagestnika do smietany,
2 lyzki kakao.
Podgrzac pol litra smietany i rozpuscic w niej kawe oraz czekolade mleczna a nastepnie na 2 godziny odstawic w chlodne miejsce, gdy masa ostygnie ubic ja na krem.Pozostala smietane ubic na piane z dodatkiem zagestnika i kakao a nastepnie wymieszac z ubita wczesniej smietana.
Krem waniliowy:
10 dag bialej czekolady,
pol litra kremowki,
3 lyzeczki zelatyny,
3 jajka,
cukier waniliowy,
olejek waniliowy.
Zelatyne namoczyc w 1/3 szklanki zimnej wody.Biala czekolade rozpuscic w cwierc litrze goracej smietany, dodac zelatyne, wymieszac na gladka mase i ostudzic.Zoltka z olejkiem i cukrem waniliowym utrzec na krem a nastepnie polaczyc z wystudzona masa i odstawic do lodowki.Osobno ubic bialka i pozostala smietane.Krem wyjac z lodowki i dodac do niego najpierw smietane a na koniec bialka ubite na piane.
Dekoracja:
lyzeczka kakao,
lyzeczka cukru pudru,
5 dag bialej czekolady,
5 dag mlecznej czekolady,
listki swiezej miety
Obydwie czekolady (osobno!) rozpuscic w kapieli.Nastepnie rozsmarowac cienka warstwa na plytkach o gladkiej powierzchni,gdzy czekolady wystygna przy pomocy metalowej lopatki uformowac czekoladowe wiorki.
Krazek z ciemnej czekolady posmarowac masa pomaranczowa i cienka warstwa kremu czekoladowego,przykryc krazkiem z bialej czekolady i posmarowac go kremem waniliowym.Polozyc drugi krazek z bialej czekolady. Pozostalym kremem czekoladowym posmarowac boki i wierzch tortu a nastepnie obsypac cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Wierzch tortu udekorowac wiorkami z czekolady i listkami miety.
Uwaga: blaty mozna tez przygotowac z biszkoptu, 2 blaty o smaku waniliowym i jeden z dodatkiem kakao, przed przelozeniem nasaczyc kawa kakaowy i woda z cukrem i zapachem waniliowym-waniliowe.
MOJE UWAGI:
Autorka piszac 4 cienkie wafle miala prawdopodobnie na mysli andruty bo takich normalnych wafli tyle dodac sie nie da, trzeba jesli zwykle to pokruszyc 1-2 i to bardzo drobno, ja kruszylam maszyna. proponuje tez kupowac czekolade lepszej jakosci, ja dodalam gorzka z tych tanszych to nie moglam tego dolnego blatu rozkroic, byl tak twrady, dekoracje zrobilam inna, obsypalam boki migdalami.
Wszystkim polecam zrobienie z blatow czekoladowych, potrzebna jest duza ilosc czekolad ale efekt powalajacy.
Proporcje na tortownice o srednicy 26 cm.
Blaty czekoladowe:
30 dag bialej czekolady,
15 dag gorzkiej czekolady,
20 dag orzechow laskowych,
4 platy cienkich wafli.
Gorzka czekolade roztopic w goracej kapieli wodnej, dodac zmielone orzechy i dokladnie wymieszac.Mase przelozyc do tortownicy wylozonej papierem i pozostawic do wystygniecia(mozna na kilka minut wlozyc do zamrazalki).
Biala czekolade roztopic w kapieli dodac drobno pokruszone wafle i dokladnie wymieszac,mase podzielic na dwie czesci i uformowac w tortownicy dwa blaty.
Masa pomaranczowa:
10 dag mielonych migdalow,
10dag mielonych pistacji (nie solonych),
2-4 lyzki marmolady pomaranczowej,
skorka otarta z cytryny.
Wszystko utrzec na jednolita mase.
Krem czekoladowy:
3/4 litra kremowki,
40 dag czekolady mlecznej,
2 lyzki kawy rozpuszczalnej,
2 torebki zagestnika do smietany,
2 lyzki kakao.
Podgrzac pol litra smietany i rozpuscic w niej kawe oraz czekolade mleczna a nastepnie na 2 godziny odstawic w chlodne miejsce, gdy masa ostygnie ubic ja na krem.Pozostala smietane ubic na piane z dodatkiem zagestnika i kakao a nastepnie wymieszac z ubita wczesniej smietana.
Krem waniliowy:
10 dag bialej czekolady,
pol litra kremowki,
3 lyzeczki zelatyny,
3 jajka,
cukier waniliowy,
olejek waniliowy.
Zelatyne namoczyc w 1/3 szklanki zimnej wody.Biala czekolade rozpuscic w cwierc litrze goracej smietany, dodac zelatyne, wymieszac na gladka mase i ostudzic.Zoltka z olejkiem i cukrem waniliowym utrzec na krem a nastepnie polaczyc z wystudzona masa i odstawic do lodowki.Osobno ubic bialka i pozostala smietane.Krem wyjac z lodowki i dodac do niego najpierw smietane a na koniec bialka ubite na piane.
Dekoracja:
lyzeczka kakao,
lyzeczka cukru pudru,
5 dag bialej czekolady,
5 dag mlecznej czekolady,
listki swiezej miety
Obydwie czekolady (osobno!) rozpuscic w kapieli.Nastepnie rozsmarowac cienka warstwa na plytkach o gladkiej powierzchni,gdzy czekolady wystygna przy pomocy metalowej lopatki uformowac czekoladowe wiorki.
Krazek z ciemnej czekolady posmarowac masa pomaranczowa i cienka warstwa kremu czekoladowego,przykryc krazkiem z bialej czekolady i posmarowac go kremem waniliowym.Polozyc drugi krazek z bialej czekolady. Pozostalym kremem czekoladowym posmarowac boki i wierzch tortu a nastepnie obsypac cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Wierzch tortu udekorowac wiorkami z czekolady i listkami miety.
Uwaga: blaty mozna tez przygotowac z biszkoptu, 2 blaty o smaku waniliowym i jeden z dodatkiem kakao, przed przelozeniem nasaczyc kawa kakaowy i woda z cukrem i zapachem waniliowym-waniliowe.
MOJE UWAGI:
Autorka piszac 4 cienkie wafle miala prawdopodobnie na mysli andruty bo takich normalnych wafli tyle dodac sie nie da, trzeba jesli zwykle to pokruszyc 1-2 i to bardzo drobno, ja kruszylam maszyna. proponuje tez kupowac czekolade lepszej jakosci, ja dodalam gorzka z tych tanszych to nie moglam tego dolnego blatu rozkroic, byl tak twrady, dekoracje zrobilam inna, obsypalam boki migdalami.
Wszystkim polecam zrobienie z blatow czekoladowych, potrzebna jest duza ilosc czekolad ale efekt powalajacy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: