Śledzie bankietowe*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Moje ulubione śledzie, przygotowane na sposób klasyczny.

_ledzik.JPG

500 g śledzi typu matjas ( 2 opakowania)
2 cebule
1 marchewka
1 papryka konserwowa
1 łyżeczka kolendry - płaska
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
6 łyżek oleju

( można dodać odrobinę suszonej natki pietruszki)

Śledzie moczyć przez godzinę. Wyjąć i pokroić w małe kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce - duże oczka. Paprykę pokroić w kostkę.
Śledzie wymieszać z cebulą, marchewka, papryką, przyprawami i olejem.

Odstawić na co najmniej 30 minut, by smaki się wymieszały.
 

Załączniki

  • _ledzik.JPG
    _ledzik.JPG
    91 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Podobają mi się. Zastanawiam się tylko, dlaczego u nas w sklepach nie ma matjasów
gruebel_2.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
U mnie tez występują braki.
icon_redface.gif






(Zbyt duży popyt na majtasy o tej porze roku?
rofl.gif
)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Coś w tym jest niewątpliwie - kiedy przygotowywałam korzenne wg. Seniorki, matjasy znalazłam dopiero w drugim markecie...
Tym razem poszło mi lepiej, ale ilość opakowań na półce rzeczywiście nie była znaczna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
A ja mam za rogiem sklep rybny tuż przy wyjsciu z bloku.
Mają naprawde super wybór i nigdy nie brakuje.
Szkoda tylko ze ryby są tak drogie.