- Mar 26, 2008
- 2,294
- 364
- 83
Długo szukałam przepisu na ciasteczka, które po upieczeniu będą miały kształt kulki, a do tego będą miały biały kolor, no prawie biały.
Pomyślałam już, że pewnie takich nie ma... i całkiem przypadkowo trafiłam na te pyszne kokosanki. Upiekłam je jeszcze tego samego dnia i okazało się, że są idealne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Cały przepis to tylko dwa składniki, a ja nareszcie mam swoje słodkie śniegowe kuleczki na Boże Narodzenie!
Ciasteczka kokosowe
400g słodzonego mleka skondensowanego,
250g wiórków kokosowych
Mleko i wiórki wymieszać w misce. Przygotować miseczkę z zimną wodą, moczyć w niej ręce i robić małe kuleczki z przygotowanej wcześniej masy. Mnie wychodzi ok. 60 sztuk. Układać na formę wyłożoną papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 140st. C przez 15-20 min.
Ciasteczka kokosowe
400g słodzonego mleka skondensowanego,
250g wiórków kokosowych
Mleko i wiórki wymieszać w misce. Przygotować miseczkę z zimną wodą, moczyć w niej ręce i robić małe kuleczki z przygotowanej wcześniej masy. Mnie wychodzi ok. 60 sztuk. Układać na formę wyłożoną papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 140st. C przez 15-20 min.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: