Tort Dacquoise

Igor:D

Member
Lut 27, 2008
8
0
0
Składniki:

5 białek
szczypta soli
szklanka miałkiego cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
po garści daktyli, śliwek, orzechów i rodzynek


Wykonanie:

Białka + sól ubić na sztywno, następnie wsypać cukier i ubijać. Po ubiciu dodać mąkę, kakao oraz ocet - wymieszać z białkami.
Na koniec bakalie pokrojone w paseczki (rodzynki sparzone), dokładnie mieszamy.
Wylać na pergamin i piec 5 minut w 180 st., następnie 40 minut w 140 st.

MOJE UWAGI:

W przepisie było napisane,żeby z tej masy piec dwa mniejsze płaty bezy,ale ja z łakomstwa piekę dwa z podanych wyżej proporcji.
Przekładam śmietaną (pół litra,36%) ubitą ze śmietan fixem.
Jeżeli coś udoskonalę na pewno dopiszę:)

R056_6bbad00.jpg
ujęcie z boku, tort nie wygląda zachęcająco,ale jest pyszny,jedyny minus, OKROPNIE się go kroi

orig.jpg
Na talerzyku też nie jest wizualną rewelacją,ale ten smak...... mmmmmmmmmmm.......

SMACZNEGO!
 

Załączniki

  • R056_6bbad00.jpg
    R056_6bbad00.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 4
  • orig.jpg
    orig.jpg
    48.9 KB · Wyświetleń: 4

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

Igor:D

Member
Lut 27, 2008
8
0
0
Jak znajdę,to oczywiście podam. A te małe nieścisłości z oryginałem są podyktowane gustami i sugestiami domowników:)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Miło nam będzie, jak znajdziesz, bo staramy się zawsze podawać przepisy ze źródłem ich pochodzenia, choćby był nim stary zeszyt po babci.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy