IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Treacle Tart
tatter
post 29 Jan 2010, 21:25
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Kruche ciasto:
115g maki zwyklej
90g masla (lub po 45g masla i smlacu)
2-3 lyzki lodowatej wody

Maslo (tluszcze) siekam z maka, skrapiam woda, mieszam, zagniatam szybko ciasto, zawijam w folie i wkladam do lodowki na min. 30 minut. Ciasto rozwalkowuje cienko i wykladam nim foremke do tart (1 duza lub 6 malych), rezerwujac scinki ciasta. Wkladam z powrotem do lodowki. Gdy ciasto sie chlodzi przygotowuje nadzienie.

Nadzienie:
300g golden syrup
25g masla
skorka i sok z jednej cytryny
50g bulki tartej
1/4 - 1/2 lyzeczki mielonego imbiru

mleko do smarowania wierzchu ciasta

Piec rozgrzewam do 200C.

Do rondla wkladam gloden syrup, maslo, skorke i sok z cytryny. Podgrzewam na malenkim ogniu, mieszajc, az wszystkie skladniki polacza sie. Foremki z ciastem wyjmuje z lodowki.
Bulke tarta lacze imbirem i taka mieszanka posypuje spody ciasta. Na to wylewam syrop z dodatkami (2/3 wysokosci). Rozwalkowuje zarezerwowane ciasto i tne na paski lub specjalnym walkiem wycinam kratke (lattice), ukladam na wierzchu tarty i smaruje mlekiem. Foremki ustawiam na blasze i wkladam do goracego pieca. Pieke 25- 30 minut z termoobiegiem.

Załączone pliki
Załączony plik  Treacle_Tart.jpg ( 67.23K ) Suma pobrań: 0
Załączony plik  Treacle_Tart_2.jpg ( 84.83K ) Suma pobrań: 1
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 14th October 2019 - 19:48