- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Kruche ciasto:
115g maki zwyklej
90g masla (lub po 45g masla i smlacu)
2-3 lyzki lodowatej wody
Maslo (tluszcze) siekam z maka, skrapiam woda, mieszam, zagniatam szybko ciasto, zawijam w folie i wkladam do lodowki na min. 30 minut. Ciasto rozwalkowuje cienko i wykladam nim foremke do tart (1 duza lub 6 malych), rezerwujac scinki ciasta. Wkladam z powrotem do lodowki. Gdy ciasto sie chlodzi przygotowuje nadzienie.
Nadzienie:
300g golden syrup
25g masla
skorka i sok z jednej cytryny
50g bulki tartej
1/4 - 1/2 lyzeczki mielonego imbiru
mleko do smarowania wierzchu ciasta
Piec rozgrzewam do 200C.
Do rondla wkladam gloden syrup, maslo, skorke i sok z cytryny. Podgrzewam na malenkim ogniu, mieszajc, az wszystkie skladniki polacza sie. Foremki z ciastem wyjmuje z lodowki.
Bulke tarta lacze imbirem i taka mieszanka posypuje spody ciasta. Na to wylewam syrop z dodatkami (2/3 wysokosci). Rozwalkowuje zarezerwowane ciasto i tne na paski lub specjalnym walkiem wycinam kratke (lattice), ukladam na wierzchu tarty i smaruje mlekiem. Foremki ustawiam na blasze i wkladam do goracego pieca. Pieke 25- 30 minut z termoobiegiem.
115g maki zwyklej
90g masla (lub po 45g masla i smlacu)
2-3 lyzki lodowatej wody
Maslo (tluszcze) siekam z maka, skrapiam woda, mieszam, zagniatam szybko ciasto, zawijam w folie i wkladam do lodowki na min. 30 minut. Ciasto rozwalkowuje cienko i wykladam nim foremke do tart (1 duza lub 6 malych), rezerwujac scinki ciasta. Wkladam z powrotem do lodowki. Gdy ciasto sie chlodzi przygotowuje nadzienie.
Nadzienie:
300g golden syrup
25g masla
skorka i sok z jednej cytryny
50g bulki tartej
1/4 - 1/2 lyzeczki mielonego imbiru
mleko do smarowania wierzchu ciasta
Piec rozgrzewam do 200C.
Do rondla wkladam gloden syrup, maslo, skorke i sok z cytryny. Podgrzewam na malenkim ogniu, mieszajc, az wszystkie skladniki polacza sie. Foremki z ciastem wyjmuje z lodowki.
Bulke tarta lacze imbirem i taka mieszanka posypuje spody ciasta. Na to wylewam syrop z dodatkami (2/3 wysokosci). Rozwalkowuje zarezerwowane ciasto i tne na paski lub specjalnym walkiem wycinam kratke (lattice), ukladam na wierzchu tarty i smaruje mlekiem. Foremki ustawiam na blasze i wkladam do goracego pieca. Pieke 25- 30 minut z termoobiegiem.